Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев обяви, че партията ще продължи своите мисии в Турция до пълното зачитане на върховенството на закона в страната

Станишев е в Турция начело на мисия на ПЕС в подкрепа на лидера на Демократичната партия на народите (ДПН) Селахатин Демирташ по време на първото му изслушване пред съда в Истанбул. Той бе задържан през ноември заедно с другия съпредседател на партията Юксекдат, както и над 80 депутати и представители на местната власт от ДПН по обвинения в престъпления срещу държавата.

"Днес присъстваме на политически процес. Единственото престъпление, което някога са извършили съпредседателите на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдат, е тяхната самоотвержена политическа дейност, представлявайки интересите на своите избиратели. Продължаването на това нелепо преследване не води към справедливостта, то единствено е акт на изпълнение на инструкциите на президента Ердоган", изтъкнал Станишев.

"Партията на европейските социалисти ще продължи своите мисии в подкрепа на Демирташ и останалите задържани от ДПН, докато този проблем не бъде решен с пълно зачитане на върховенството на закона в Турция. След опита за преврат през миналата година, турското правителство арестува 43 хил. души по обвинения в "подкрепа на тероризма" и антидържавни намерения. ПЕС незабавно и категорично застана в подкрепа на турската демокрация по време на преврата. Но европейските прогресивни сили няма да останат безмълвни по отношение на последвалите репресии", предупредил той. 

Правителството на Реджеп Ердоган насрочи референдум за налагане на конституционни промени в Турция за 16 април. Тези промени ще увеличат допълнително правомощията на президента и ще девалвират демократичното начало в модерната турска държава. И двете асоциирани партии на ПЕС от Турция - Републиканската народна партия и Демократичната партия на народите - провеждат кампания за гласуване "против" по време на референдума, уточняват от ПЕС. 

"Когато основен опозиционен лидер е в затвора по време на кампанията, това несъмнено подпомага Ердоган в постигането на целта му за окупиране на цялата власт. Затова ние ще подкрепим кампанията на нашите партньори от ПЕС за гласуване "против". Успешният референдум ще прехвърли прекалено много власт в ръцете на един човек и ще подкопае държавността в страната, съответно позициите и на парламента. Това е заплаха за модерната турска демокрация. Ако Ердоган смята, че може да печели изборите в страната винаги, защо преследва политическите си опоненти", попита Станишев.