Да поставим по време на председателството ни проблемите, които досега не бяха решени. Това предложи пред News.bg българският евродепутат в групата на ПЕС Момчил Неков по повод предстоящото от нас ръководство на ЕС.

Според него именно тогава можем да поставим темата за влизането ни в Шенген, както и отпадането на механизма за сътрудничество и оценка. Трябва да включим черноморската синергия и всички проекти, които са свързани с нея, смята Неков. В същото време можем да свържем дунавската стратегия с черноморската стратегия и по този начин да се развиват регионите, които са част от България, подчерта евродепутатът.
Шенген, по думите му, е много важна тема от гледна точка на сигурност и обмен на информация.

По отношение на бежанската вълна страната ни може да постави темата от позицията си на външна граница на ЕС. Важен е въпросът, според Неков, и за общата селскостопанска политика. След като Великобритания напусне ЕС през 2019 ще намалее ресурса, който влиза в бюджета на общността с 10 милиарда евро годишно или общо около 70 милиарда евро по-малко за следващия многогодишен финансов период.

За битката на българския евродепутат с палмовото масло в хранителните продукти, той поясни, че по последни данни на европейската агенция на храните палмовото е канцерогенно при затопляне. Момчил Неков е категоричен, че на етикетите на продукти с палмово масло това трябва да бъде обозначено. Той настоява изцяло за отпадането на палмово масло от храните. То се използва в 50% от европейските продукти-солети, млечни продукти, бисквити и много други продукти, заяви евродепутатът.

За скандала между Западната и Централна и Източна Европа по отношение на различното качество на продуктите, той обясни, че в Словакия и Унгария в 8 от 23 продукта има разлика. В една популярна марка газирана напитка например в Централна Европа се добавя повече захар. Обяснението на компаниите е, че това е вкус на пазара. Обявеното на етикета на продуктите е реално.

Въпросът е по-скоро етичен, смята Неков. По въпроса за дуалното образование той бе категоричен, че то у нас върви изключително добре. Към момента по този модел се обучават 1200 ученици.