Националната агенция по приходите ще събере тази година един милиард и петстотин милиона лева повече, отколкото е заложила в годишната си програма.

Това съобщи пред журналисти днес Мария Мургина, изпълнителен директор на НАП на семинар в Банско.

Преизпълнението е 15 процента спрямо заложеното в плана за 2007 г., уточни тя. Миналата година НАП преизпълни плана си с 9 процента или събра 626 милиона лева повече, припомни Мургина.

До 30 ноември НАП е събрала 10 милиарда и 300 милиона лева от данъци и осигурителни вноски.
Постъпленията от преки данъци - "данък върху доходите" и "корпоративни данъци" за периода са с 863 милиона лева повече спрямо 11-те месеца на миналата година, въпреки намаляването на ставките и увеличаването на необлагаемия минимум, припомни Мургина. 389 милиона лева в повече са влезли в хазната от данък върху доходите спрямо 2006 г.

Към 30 ноември НАП са събрали общо 103.4 процента от всички данъчни и осигурителни постъпления, планирани за цялата 2007 г.

През първите 9 месеца на годината служителите на НАП са направили 81 хиляди проверки във всички области, в които работят.

След ревизиите и проверките от данъци и осигуровки от фирми и граждани са събрани 760 милиона лева повече.

Разкриваемостта на нарушенията по Закона за ДДС е за 501 милиона лева за периода, а вероятността за нарушение по корпоративния данък е около 200 милиона лева.

Разкрити са и 24 милиона лева, укрити социални и здравни вноски.

НАП подготвя за въвеждане система за управление на опашките, с което ще подобри обслужването в офисите си. Засега се подготвя въвеждането на тази система в 22 офиса на различни места в страната. НАП разработва и софтуер за въвеждане на така наречената данъчна декларация с баркод.