Компютрите да са тези, които да изпълнят задачата за подаване на данъчните декларации през 2016-та година. Такова очакване имат от Националната агенция за приходите (НАП), които са на мнение, че дори при най-скептичните прогнози поне 40 на сто от декларациите на българите ще бъдат подадени по електронен път.

„Призоваваме всеки, който подава декларация, да го направи онлайн", заявиха на пресконференция от НАП.

И тази година в първите дни на новата данъчно-осигурителна кампания от приходната агенция обясниха подробно как и кога да можем да „изпълним дълга си” и да подадем декларация с информация за доходите си.

Няма необходимост да се срещаме", заявиха още от НАП с повторен апел да подадем декларацията си с едно кликване. Това може да направи всеки гражданин, който е получил т.нар. ПИК код. Този код се издава безплатно, безсрочен е, сигурен е и също може да се използва за други услуги на НАП.

Като стимул и тази година от агенцията ще правят 5% отстъпка от данъка на всеки българин, който подаде декларацията си по електронен път, направи го до 31 март и няма никакви задължения към приходната агенция.
Новост при новата данъчно-осигурителна кампания е и дадената възможност по електронен път да се подават и годишните отчети за дейността на фирмите.

В първите дни на годината вече има подадени 1000 декларации за облагане на доходите, отчетоха от НАП. С гордост те отбелязаха, че половината от тях са подадени по електронен път. Иначе от агенцията очакват средно около 600 хиляди декларации за доходите на българите.

„Крайният срок за подаване на декларации отново е краят на месец април. Заради празниците обаче тази година той ще е до 3 май. Начините за изпълняване на задължението остават същите, а именно - в офис на НАП, по пощата или по интернет. Плащането отново може да е по банков път или с пощенски запис", обясни директорът на дирекция „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.

Тя увери, че по време на кампанията в клоновете на агенцията ще се работи непрестанно, без обедни почивки. „Няма промяна в банковите сметки", уточни още Георгиева.

Тя се похвали, че от НАП са направили всичко възможно да запазят същите правила и за гражданите да е по-лесно и по-познато. Образецът на годишната данъчна декларация е почти същия като предходната година и вече е качен на сайта на агенцията, стана ясно още от разяснителната пресконференция на НАП.

Облекчения ще могат да получат тази година българските родители. От НАП ще правят данъчни „промоции" за осигуряващите се родители. Така на родител на едно дете ще може да му бъдат приспаднати 200 лева от данъчната основа, което означава не дължимата сума е минус 200, а самата основа, върху която се изчислява задължението. За второ дете е минус 400 лева, а за три и повече деца - 600 лева.

Изискванията са детето да не е пълнолетно, да не е дадено за отглеждане и да е местно лице. Облекчение ще могат да получат и родителите на деца с увреждания - до 2000 лева.

Единственото, което трябва да направят родителите, които искат да се възползват, е да подадат специална декларация с искане. Важно уточнение е, че от облекчението може да се възползва само единият родител, като няма значение кой от двамата.

„Има близо милион имащи такова право родители", изчислиха от НАП. 

Не на последно място от НАП припомниха, че при тях има и наказания. Санкцията за изобщо неподадена декларация е до глоба до 500 лева, а за лъжлива информация - до 1000 лева.