160 търговски обекта на 10 фирми вече имат реализирана дистанционна връзка с НАП.

Онлайн връзката е осъществена чрез т. нар. интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност. Тази система регистрира продажбите аналогично на касовите апарати и е в постоянна връзка с териториалните дирекции на НАП.

Така обектите подават ежедневно в приходната агенция отчетите на оборотите си.

Фирмите, чиито търговски обекти се отчитат онлайн на НАП в момента са „Mетро Кеш енд Кери", „Билла", „Карфур", „Пени маркет", „Хилтън", „Шератон София Балкан", „Гранд хотел София", „ВиК"-Варна, „Холидей Инн", „Кемпински хотел Зографски".

От агенцията се надяват техният брой да се увеличи значително, тъй като прагът за ползването на автоматизирани системи за отчитане на оборот беше намален двойно - от 10 милиона евро на 5 милиона евро.

С промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства беше въведено и задължението от началото на 2011 г. поетапно всички търговски обекти в страната да осъществят дистанционна връзка с информационната система на НАП.

От НАП информират, че не е данъчно нарушение ако при покупка в някои от търговските обекти, ползващи автоматизирана система за отчитане, на касата издадат бележка с надпис „системен бон", а не „фискален бон".

„Системен бон" може да получите само в тези 160 търговски обекта в страната, които подават отчетите си онлайн в НАП.