Финансовата система и финансовият сектор са стабилни. Продължава да се подобрява ликвидната и капиталовата позиция на банковата система и се повишиха показателите за рентабилност, движим се в правилната посока.
Това заяви Карина Караиванова, заместник-министър на финансите по време на представянето на специфичните за България препоръки за 2016 г.

Караиванова посочи, че по всички направени Специфични препоръки на ЕК за България са предприети действия, но проблемите са сложни и изискват комплексни действия.

Представителят на ЕК Ищван Секели, заяви по време на представянето на критиките към страната ни, че са необходими по-добри разпоредби и ефективни съдилища и отчете като положителен факт стрес тестовете, които се провеждат по отношение на банките, частните пенсионни фондове и застрахователните дружества.

Караиванова отчете, че за миналата година страната ни е реализирала растеж от 3% - най-високият от 2008 г. насам, за който допринесли едновременно както вътрешното, така и външното търсене.

„Първоначалните оценки за растежа за 2016 г. показват нарастване от 2,9% на БВП, което основно се подкрепя от крайното потребление. Вие виждате, че икономиката се движи в правилна посока и настоящата година. През 2015 г. бе отчетено и подобрение в баланса по текущата сметка, който достигна до излишъка от 1,4% от БВП и ние очакваме тази положителна тенденция да продължи и през настоящата година”, заяви Караиванова.

По думите й подобрение се вижда и на макроикономическите дисбаланси, където България постепенно се доближава до заложените прагове.

Заместник-министър Адам Персенски заяви, че реформата в сектор здравеопазване е оценена.

„Това, което се надяваме да бъде отразено в следващия доклад, са усилията МЗ полага за подобряване на неравномерността на здравните услуги в България. Ние разполагаме с повече от 4 500 джипи практики, 385 лечебни заведения за болнична помощ, през 2015 г. в страната са извършени над 2 млн. хоспитализации на пациенти. Това не можем да приемем за ограничен достъп”, заяви заместник-министър Адам Персенски.