С 200 милиона лева повече ще бъде бюджетът на София за следващата година. В кризисната 2010-та столицата ще разчита на 1,2 милиарда лева.

Приоритетни за града остават строителството на метрото и заводът за битовите отпадъци, както и изграждането на нови детски градини.

Инвестиционната програма на Столичната община за следващата година е в размер на 570 милиона лева.
Проектите, заложени в нея, напълно отговарят на приоритетите ни, обясни кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

Строителството на 20 сгради за нови детски градини, две училища, изграждане на канализация, изграждане, реконструкция и ремонт на улици, продължаване програмата за модернизация на общинските болници с нова апаратура и ремонти на театри, каза Фандъкова.

За следващата година са заложени двойно повече приходи от глоби и далеч по-малко от такса „Куче".  Йорданка Фандъкова обясни, че приходите от таксата не са толкова важни, колкото е  самата регистрация на домашния любимец.

Заместник-кметът по финансите Минко Герджиков пък посочи, че през следващата година сметките на всички фирми, които имат задължения към общинската хазна ще бъдат блокирани. По думите му с натрупванията неплатените данъци и такси са около 180 милиона лева.

Само за тази година са събрани 56 млн. лева стари задължения, включително и  на различни министерства. Най-големият длъжник на общината остава „Кремиковци" с 10 млн. неплатена такса смет.

Минко Герджиков отчете още рязък спад при приходите от възмездни сделки. За сметка на това пък заложената сума от данъка за автомобилите е преизпълнена с 2 млн. лева.