147 дни са необходими, за да могат всички българи да изработят нужното, за да осигурят приходите в бюджета  за таз година. Това сочат данните от Института за пазарна икономиката, цитирани от БНР.

Изчисленията на ИПК показват още, че ако държавата е вземала 100% от доходите на българина, то 26 май се явява последен, в който гражданите трябва да работят за правителството. Така от утре те работят за себе си и 27 май става денят на свободата от данъци, изчислили още от института.

Данъкоплатците в България работят почти пет месеца през 2009 година, за да напълнят държавния бюджет. Едва седем работят за себе си, сочат още данните от института. Най-малко дни сме работили за държавата през 2002 година, когато денят на свободата от правителството е настъпил още на 18 май.

Методологията за пресмятането на тази символична дата се изчислява на базата на това колко общо сме изработили за един ден и очаквания БВП. Така сметките показват, че през 2009 са необходими точно 147 дни, за да се изработят предвидените 29.55 млрд. лв. за хазната.

Въпреки намалението на някои преки данъци през последните години, размерът на държавата в България е все още прекалено висок - 40.2% от БВП на страната за 2009 се предвижда да бъде взета от гражданите и бизнеса като данъци, такси и осигуровки и преразпределена от държавата чрез бюджета.
Това означава, че управляващите се разпореждат средно с 40% от нашите доходи.

Държавата не ни облага само чрез директни данъци и такси - като данък печалба, подоходен данък или такса смет.
По-голямата част от приходите в бюджета идват от социални осигуровки и данъци върху потреблението (ДДС, акцизи, мита).

За всяка стока и услуга, която купуваме, 20% от цената й отива в държавната хазна като ДДС, а при акцизните стоки този процент дори е по-висок.

Денят на свободата от правителството се отбелязва в редица страни по света.

Ако се използва същата методология, от развитите държави, членки на ОИСР, най-рано този ден настъпва в Южна Корея - на 23 април, което отговаря на преразпределение в икономиката в размер на 31% от БВП.

Следват Австралия - на 30 април, Швейцария - 1 май, Словакия - 10 май, Япония - 12 май, Ирландия - 19 май. Това означава, че в тези икономики относително по-малка част от доходите на данъкоплатците се изземва от държавата.