Близо 70 % от българите нямат спестявания. Това е установило проучване на „Провидент Файненшъл България” и GFK за финансовите навици на българите.

Изпълнителният директор на фирмата за бързи кредити Петер Атила Хорват обясни, че изследването е обхванало представителна извадка от 9220 клиенти на компанията в 8 държави – България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва, Мексико.

В България допитването е проведено сред 523 нашенци.

На въпроса кои са най-сериозните и големи финансови притеснения, сънародниците ни отговорили, че са най-притеснени от безработицата. Всеки четвърти българин се страхува да не загуби работата си. В проценти това прави 25 %. По този показател страната ни се нареждала на първо място сред останалите държави.

От фирмата за бързи кредити са решили да намерят отговора на въпроса защо българите са толкова притеснени от загубата на работа. Отговорът бил, че нямат спестявания.

В България в момента безработицата е на сравнително ниски нива, но имайки работа, хората се притесняват, че ако я загубят, няма да имат спестявания, на които да разчитат. Този показател в проучването миналата година също е бил висок, но тази година е по-висок. Почти 70 % от клиентите отговарят, че нямат никакви спестявания. Този процент е висок и в Румъния и Унгария, но у нас е много по-висок от средния в Европа, обясни Хорват.

В другите държави, където е проведено проучването, процентът на притесняващите се от загуба на работата, е средно 11 %.

Българите също така имат големи притеснения относно ежедневните разходи за живот и разполагаемия доход.

Таня Обущарова от фирмата обясни, че близо 60 % от българите са оптимистично настроени и вярват, че финансовото им положение през следващата година ще се подобри. Само 11 % са тези, които смятат, че то би се влошило.

Проучването е показало, че българинът има изключително високо доверие в небанковите институции. В другите европейски държави статистиката показвала 32 %, а у нас този процент е почти двоен – 60 %. Най-ниско било доверието на унгарците. 77 % от запитаните нашенци били склонни да препоръчат небанкова институция на свои близки, роднини и познати.

Резултатите от проучването са показали, че българинът доста често тегли кредити. 42 % от сънародниците ни теглят кредити от небанкови институции повече от веднъж годишно, а 27 % са тези, които теглят в период от между един и шест месеца.

40 % от запитаните смятат, че да изтеглиш кредит от 700 лв. е лесно – ниво, по-високо от средното за другите европейски държави. Една трета са тези, които са на мнение, че е трудно.

Оказва се, че за българите е много важно кредитът да е бърз и да го получат, когато им трябва. Важно било да знаят какъв е размерът на вноските, крайната сума, която ще трябва да изплатят и срокът за погасяване. Не подценявали и яснотата за кандидатстване.

Проучването е установило, че 45 % от българите биха изтеглили кредит за ремонт. Това показвало, че хората са склонни да инвестират в поддръжката на дома си.

На второ място се нареждат кредитите за неочаквани разходи, а след тях тези за здравеопазване и образование. 35 % от хората у нас са склонни да изтеглят кредит за здраве, докато в Европа са 9 %. Същото важи и за образованието. У нас 27 % от хората биха изтеглили кредит за учене, защото ценят образованието и намират за изключително важно да образоват децата си.