8% да стане здравната вноска от следващата година.

За това са се договорили ръководството на Министерство на здравеопазването и парламентарната здравна комисия,съобщи заместник-председателят на комисията Нигяр Сахлим.

Те в момента дискутират актуалните проблеми на здравеопазването и здравната реформа на изнесено заседание в местността „Пчелина" край Разград.

Усилията на двете институции ще бъдат насочени през следващата година към увеличаване на средствата в сектора и повишаване на качеството на здравните услуги, посочи още Сахлим, цитирана от БНР.

Като промени се предвижда разделянето на ТЕЛК-овете на три: за деца, за възрастни и за пенсионери. Целта е да се оптимизира работата на комисиите и звената.

През следващия парламентарен сезон предстои да се обсъждат и промени в Закона за здравето, за здравните заведения и трансплантациите, за да може страната ни да влезе в Европейската донорска банка.

Председателят на здравната комисия Борислав Китов каза още че ще се работи и в посока на децентрализация на здравноосигурителната система.

Решено е частните дружества в сектора да работят като здравноосигурителни фондове на солидарен принцип. Частни здравни каса обаче следващата година е малко вероятно да има.