Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10,9 %. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след експертния коалиционен съвет в Министерството на финансите, съобщи БНР.

Брутният вътрешен продукт ще отбележи ръст от 2,9%.

По думите на Василев, тъй като предстои през 2023 г. страната ни да плати между 2,5 и 3 млрд. лева по държавния дълг, дълговият лимит за тази година ще бъде увеличен с въпросната сума - до около 10 милиарда лева.

Той уточни, че в момента лимитът на дълга е 7,3 млрд. лв.

"По-евтино ще ни излезе да рефинансираме този дълг тази година, а не догодина", смята вицепремиерът.

Василев обясни, че цел ще бъдат пуснати дългови емисии с 10-годишна срочност.

Василев уверен – новите мерки ще започнат от 1 юли

Василев уверен – новите мерки ще започнат от 1 юли

Предвиждаме бюджетното салдо да не се променя

Финансовият каза също, че приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с 1,645 млрд. лева.

"Имаме допълнителни приходи от 2,175 млрд. лева, като те ще бъдат намалени с данъчните ефекти - намалени ДДС ставки и акцизи - така че нетно приходите се увеличават с 1,645 млрд. лева, срещу които има планирани допълнителни разходи, основно свързани с антикризисните мерки", отбеляза той.

Според него бюджетният дефицит ще остане на ниво 4,1% от брутния вътрешен продукт, както се запазва салдото.

На експертния съвет е обсъдено предложението антикризисните мерки на правителството да влязат в сила от 1 юли. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС за хляба, да се въведат компенсации за цената на горивата към крайните потребители, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.