До седмица правителството ще излезе с пакет мерки, чиято цел е справяне с кризисната икономическа ситуация. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който бе изслушан в ресорната финансова комисия в Народното събрание.

Времевите срокове са в началото на следващата седмица, уточни на въпрос на News.bg Василев. Конкретни параметри обаче не бяха дадени, но вицепремиерът все пак уточни - антикризисният пакет щял да бъде в размер между 1,5 и 2 милиарда лева.

"Нека да направим официално всички мерки за всички граждани, за всички уязвими групи, тъй като са предвидени мерки и за тези групи, както и за всички граждани", каза вицепремиерът.

Основно постижение за хазната - в началото на годината приходите прехвърлили планираното, а държавата не допуснала локдаун както в западните ни съседи, подчерта Асен Василев.

Параметрите на новия държавен дълг продължават да се влошават

Параметрите на новия държавен дълг продължават да се влошават

Увеличава се доходността, която хазната плаща на кредиторите

И все пак призна: "Ако погледнем тази година, да, има повишение с 20-30% на основните цени, но това подсигури на фирмите да оцелеят", добави финансист номер едно.

А що се отнася до исканията на превозвачите, които излязоха на протест в редица градове в страната - въпросните искания били входирани и към момента се анализират. Дали ще бъдат удовлетворени обаче не бе уточнено.

Правителството към момента разглежда европейските примери за актикризисни мерки, и по-конкретно тези, взети във Франция, за да приложи добрите примери у нас, увери Василев.