Оставката на директора на Агенция „Митници" Асен Асенов коментираха гостите в сутрешния блок на Би Ти Ви - Георги Кадиев от БСП и Емил Димитров - Ревизоро.

Стана ясно, че те не са единни по въпроса кой стои зад прякора „Дебелия", както и за това по какви причини си отива Асен Асенов от Митниците.

От своя страна Асенов, който беше гост в предаването „Денят започва" по БНТ заяви, че върху него не е оказван натиск за подаване на оставката:

„Не е имало натиск за подаването на моята оставка и на моя екип от страна на нашия работодател. Този разговор ние водим от година-година и половина. Съвсем логично и естествено е да се стигне до това след шест години и половина работа".

Винаги съм се чувствал експерт, а не "бушон", посочи Асенов по повод изказването на Лидия Шулева за това, че е поредният „изгорял бушон".

Аз съм свидетел на цялото законодателство за митниците, заяви Асенов. 
По думите му той винаги е бил на мястото си в материя, която познава и умее да анализира.

През периода, в който работихме, ние направихме много и България се справи с основната си задача, свързана с митниците и интегрирането им в системата на ЕС, каза още Асенов.

Той поясни, че работата му с министрите Велчев и Орешарски, е била на ниво.
Проблемите на митниците са специфични и негативният оттенък, който стои над тези служби, пречи на развитието им, категоричен е Асенов.

„Това е нещо, което не можах да постигна - да изчистя името на митническите служби в очите на обикновения човек", каза още той.

По думите му атаката е била организирана, може би, от лица, които имат интерес от дестабилизация на системата, а част от анализите, които се появиха в пространството са препечатки от интернет сайтове, добави Асен Асенов.

В заключение той поясни, че не е мислил за бъдещето си, но е готов да обсъди всяка една идея.

"Засега обаче нямам нито предложение, нито идея това, което ще направя, е да се занимая със здравето си", завърши Асенов.

За мен категорично не е уволнение - подадена е оставка. Нямам представа дали оставките имат нещо общо с докладите в ДАНС, но според мен - причина е липсата на мотивация и помията, която се изля върху митниците, подчерта Георги Кадиев.

Той разказа още, че Асен Асенов е бил партиен секретар - "Аз го уважавам за това, че е тръгнал от много нисък старт", заяви Кадиев и поясни, че Асенов не е от хората, на които бъдещето е било предопределено.

По думите му Асенов е работил в метрото, получил е шанс и се е възползвал от него - не е от езикова гимназия и му е било много трудно да завърши в Русия.

„За две години не ми даде никакъв повод да искам оставката му", категоричен е Кадиев, който бе зам-финансов министър до преди година.
„Не съм имал нито един момент, през тези две години, в който да си мисля, че Асенов или другите двама служители, са работили против държавата", каза още той.

„Асенов имаше и известни здравословни проблеми преди месец, което сигурно също е натежало", каза Кадиев и допълни, че според него основната причина за оставката е демотивацията.

Кадиев поясни, че много пъти е говорил с Асенов за тази оставка.
Той отлагаше, отлагаше. Аз го молих да остане - заради международните доклади, но явно вече е стигнал до предела си.

Относно прякора „Дебелия", който се приписва на Асенов, Кадиев коментира, че „Дебелия" не е Асенов. Той се аргументира с начина по, който се говори в СРС-то -
„Аз чета СРС-та. Там пише: „На Дебелия не му излизат насрещните проверки".

Кадиев поясни, че насрещни проверки се правят по ДДС, а в Агенция „Митници" няма такива проверки и допълни, че това може и да е някакъв жаргон, който не му е известен.

„Опитвам се да анализирам тези СРС-та и аз вадя извода, че „Дебелия" не е Асенов, а кой е, не знам", посочи още Георги Кадиев.

Ако погледнете внимателно разработките - В 15.00 часа Агенция „Митници" влизат в склад и установяват фалшиви бандероли. В 15.07 часа двама служители си говорят „Тия лайнари митниците са ударили нашите хора", мотивира твърденията си Кадиев.

От своя страна Емил Димитров - Ревизоро се съгласи с бившия зам.-министър, че митническите служители са демотивирани.

„Той е прав да казва, че в Митниците хората се демотивират", заяви Димитров и допълни: Двама служители, които изнасят цигари, са хванати в Сърбия, лежат един месец и ги освобождават. Това мотивира ли служителите или не?

Никога не съм казвал и няма да кажа кой е „Дебелия", но съм щастлив, че Георги Кадиев е тук, защото той казва, че Асенов не е „Дебелия" и това е прекрасно - снема отговорността от него, каза още Ревизоро.

Според СРС-тата за мен „Дебелия" е служител на Митниците, заяви той.
„Никой никога няма да ви го потвърди, никой никога няма да каже кой е „Дебелия", никой няма да стигне до истината", категоричен е Ревизоро.

Димитров поясни, че насрещни проверки се правят не само по ДДС.
По линията на международното сътрудничество митническата администрация може да обменя документи, обясни бившият шеф на митниците.

Той припомни разбитата схема, по която са се източвали пари по програма САПАРД.

Кръг от хора, близки до управляващите, започнаха да източват пари от тази и други програми, закупувайки машини и съоръжения втора употреба, вместо нови, като остатъка от парите - прибират за себе си.

Така те са декларирали с фактури стоки за 1 млн., които са на много по-ниски цени.
В един момент обаче този кръг от хора разбира, че освен, че са успели да вземат пари от Европа, посредниците, които са им доставяли апаратурата също са спечелили - защото доставеното е било за много по-малко пари, поясни Ревизоро и допълни, че тогава се е наложило да използват механизма на „насрещните проверки", за да се направи запитване в Европа колко е фактически стойността на определен кръг поръчки, машини и оборудване.

По думите му, когато тези „насрещни проверки" са дошли в България всички са се стъписали и са преценили да не реализират и да не подават тази информация, посочи Димитров.

Той допълни, че „насрещни проверки не се правят само по линия на ДДС, а се правят по линия на международното сътрудничество и се правят за инвестиционно оборудване, което е закупено по международни проекти и е фактурирано".