Месец юли държавният бюджет завършва с излишък от 1,5 млрд. лева, но през август той ще започне да се топи, тъй като в отчета на юли не са влезли ефективно намалените данъчни ставки, приети с актуализацията на бюджета. Служебният министър Росица Велкова очаква ефектът от това намаление да се усети още през август, заедно с увеличените разходи за персонал - те в двоен размер ще бъдат изплатени през август.

До края на годината Министерството на финансите обаче ще успее да събере приходите в бюджета, но към момента не очакваме преизпълнение. Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации (НАП и Агенция "Митници"), за да може да се осигури и гарантира изпълнението на приходите.

Това, на което служебният финансов министър обръща внимание е увеличаването на ножицата между декларираните, но невнесени приходи. В началото на годината разликата е 210 милиона лева, а в средата - 600 милиона лева. Разликата между декларирани и невнесени приходи е както в частта за ДДС, така и при осигурителните вноски.

832,6 млн. повече приходи от разходите по държавния бюджет, отчита МФ

832,6 млн. повече приходи от разходите по държавния бюджет, отчита МФ

Очакват положително салдо по КФП в размер на 1 560 млн. лв. към края на юли

Служебното правителство ще спази бюджетната процедура и ще изготви базов бюджет за 2023 година. В този базов сценарий няма да бъдат залагани никакви политики, а само вече приетото от парламента.

По груби оценки за поетите ангажименти за следващата година се вижда значителен ръст на разходите в рамките на 6,0 - 6,5 млрд. лева, но ръст в този размер едва ли ще може да се очаква, е прогнозата на Велкова. "Това поставя въпроса да се търси решение за преструктуриране на разходите, за да не се отиде на промяна на данъчната политика", предупреждава служебният финансов министър и посочва: "Като експерт не бих препоръчала да се вдигат данъци. Препоръчвам оптимизиране на разходната част на бюджета" - казва още министърът.

Велкова не очаква преизпълнение на бюджета, за да се налага актуализация на бюджета до края на годината отново. "При условие че към момента не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация трябва да вдигаме дълга и дефицита, а не бихме тръгнали да работим в тази посока."

0,8 % от прогнозния БВП отчита докладът за изпълнението на бюджета към 30 юни

0,8 % от прогнозния БВП отчита докладът за изпълнението на бюджета към 30 юни

Приходите в националния бюджет са с 832,6 млн. лв. повече от разходите

Уверението на министър Велкова е, че страната ни ще положи максимални усилия да постъпи първото плащане от 2,6 млрд. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост в началото на ноември. "Намеренията ни са в края на август да подадем заявление. Обикновено оценката от страна на Европейската комисия е в рамките на два месеца, така че можем да получим средства в началото на ноември" - прогнозира Росица Велкова.