Българските митници са похабили конфискувани или изоставени с полза на държавата стоки за милиони, без да могат ги продадат. Това показа доклад за 2010 година на Сметната палата.

Установено е, че в много складове на Агенция "Митници" залежават стоки, отнети в полза на държава още през 1998-1999 година. Има разходи за съхраняването им обаче, посочват одиторите.

По този повод шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов заяви в ефира на БНР, че
Агенция "Митници" от 2000 година не може да продава никакви стоки.

По думите му Агенцията за държавни вземания е тази която се занимава със стоките, които са конфискувани, изоставени или отнети в полза на държавата.

„Няма похабени стоки, тъй като всички тези описани стоки не могат да бъдат продадени. Всички тези стоки подлежат на унищожаване. Няма как да бъдат продавани", подчерта Танов.

„Последните 15 години в складове бяха натрупани огромни количества такива стоки, поради това че Митниците нямат правомощие по тяхната продажба, унищожаване и т.н. се е стигнало до там наистина автомобили, които стоят с години - всичките тези неща бяха изчистени през 2009-2010 година, защото плащахме над 470 хиляди лева за наеми. Сега тази сума е по-малко от 100 хиляди лева. В момента нямаме залежала стока, която подлежи на продажба. Имаме залежала стока, която не е унищожена, но поради тежки процедури. Второто, което сме направили, е, че сме внесли законодателни промени да се върне старото положение, т.е. този, който конфискува и задържа, да се разпорежда с тези стоки", каза Танов.

По думите на Танов Агенция "Митници" може да се разпорежда само с плодовете и зеленчуците.

„Веднага се обявява процедура за продажба. Ако няма купувач на тези стоки, може да се направят като дарение и се изготвя писмо до министъра на финансите, който дава разрешение за тази процедура. Но тук също има доста проблеми. В повечето случаи обаче тази процедура не може да завърши толкова бързо, защото трябва да се произнесе БАБХ. Нещата са доста по-сложни. Заведени са счетоводно тези стоки, но те не съществуват", обясни Танов.

Той допълни, че за да се реши този проблем, е направена структурна промяна и са обединени в едно изпълнителното производство и счетоводството и има нов софтуерен продукт.

Танов заяви, че искат законодателни промени Агенция "Митници" да може да обявява процедури за продажба.

В момента няма проблеми с "Лукойл", обяви още шефът на митниците.

Във връзка с митническото разследване Танов коментира, че до момента има 67 образувани дознания, като 12 от тях с вече произнесени присъди.

Директорът на Агенция "Митници" заяви, че в момента ръстът на контрабандата е 19%, а до средата на годината се очаква да се намали до 15%.