British American Tobacco (ВАТ) обяви, че е осъществена значителна инвестиция в България - подписан е договор за закупуване на водещи марки от "Булгартабак".

Сделката е на стойност над 100 млн. евро. Сред продадените марки са Victory, Eva Slim и GD. Придобиването включва и пълна собственост на дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция" ЕООД.

Според британските инвеститори сделката отразява нарастващата репутация на България като предпочитана държава за международни инвеститори. Това е най-голямата инвестиция в страната ни за тази година.

Сделката предвижда British American Tobacco да придобие и активи за дистрибуция и търговия на дребно в България и в по-широкия Адриатически регион, което ще разрасне дейсноста на дружеството още повече на пазара. С този договор британските инвеститори ще придобият водещ дял от 40%. Досега делът им беше 12%. Според тях инвестицията ще осигури бизнес растеж в полза на цигарената компания, нейните служители и местната икономика.

С тази сделка British American Tobacco България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България. Според инвеститора ще се създадат незабавно над 100 нови работни места, а други 1000 ще се осигурят в дистрибуцията.

ВАТ е гигант в цигарената индустрия. Компанията държи едни от най-известните световни марки като "Luсkу Ѕtrіkе", "Dunhіll", "Vоguе", "Кеnt", и "Rоthmаnѕ". В компанията работят над 50 000 души в най-малко 55 страни по света.

British American Tobacco има няколко дъжерни клона. В БАТ Клъстър Централна Европа (КЦЕ) влизат 9 страни, в които тютюневия гигант има участие - Чехия, Албания, България, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словакия. БАТ КЦЕ продава около 12 млрд. цигари годишно.

 

БАТ оперира в България от 1993 г. и има поддържа силни позиции на българския пазар. БАТ България е значителен инвеститор в страната ни, като компанията развива своя пазарен дял на 12% в кратък срок.