331 милиона лева е печалбата на дружествата в състава на „Български енергиен холдинг" за първите девет месеца на 2009 година.

Това е със 144,6 милиона лева повече спрямо същия период на миналата година. Увеличението на печалбата през септември е с 22 милиона лева.
Към края на август БЕХ-група отчете печалба от 309 милиона лева.

През септември най-добри са финансовите резултати на ТЕЦ „Марица Изток 2", които увеличават печалбата си със 7,2 милиона лева до 87,7 милиона лева.

Булгаргаз" е с месечна печалба от 5,8 милиона лева и достигна 67,4 милиона лева, а „Булгартрансгаз" отчита 4,3 милиона лева печалба за месеца и 69,2 милиона лева за деветмесечието.

През месеца се наблюдава и подобрение на финансовия резултат на „Националната електрическа компания" и на „Мини Марица - изток". Електрическата компания отчита 1,1 милиона лева намаление на загубата си, с което продължава тенденцията за подобряване на резултатите си, която беше отчетена и през август.

Мини Марица - изток" намаляват загубата си с 3,9 милиона лева до 18,6 милиона лева. Подобряването на финансовия резултат на дружеството се дължи както на увеличените приходи от продажби, така и на оптимизация на разходите.

Заради планов ремонт през месец септември VI блок на АЕЦ „Козлодуй" временно спря работа, което доведе до намаляване на финансовия резултат на атомната ни централа с 3,9 милиона лева.

Анализът на резултатите показва, че провежданата от БЕХ ЕАД политика за намаляване и оптимизиране на разходите и за превантивен контрол на паричните потоци допринася за ефективното управление на дружествата и подобряване на финансовите им състояние.

Благодарение на ефективното управление БЕХ-групата отчита намаляване на оперативните разходи за деветмесечието с 3,5 процента спрямо същия период на миналата година.