На този етап няма възможност за коледни надбавки на пенсионерите. Това заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Има създадена организация още до края на 2009 г. да бъдат утвърдени новите правила за сключване на договори с НЗОК, съобщи още Владислав Горанов.

Договори ще се сключват само с онези болници, които наистина осигуряват медицина, категоричен беше той.

Болница без специалист и техника осигурява заблуждаващ достъп до медицинско обслужване, който е вреден за здравето, заяви Горанов.
Той даде за пример ситуация, при която анестезиологът е декларирал, че ще работи сутрин, а хирургът следобед - как тогава правят операции, запита зам.-финансовият министър.

Горанов заяви, че могат да бъдат дадени безброй примери за неефективно разходване на средства от НЗОК.

„Иска се решителност и самоотверженост, за да започне реформата, която с днешното гласуване партия ГЕРБ подкрепи - финансиране на качествено медицинско обслужване, а не на сгради, в които няма кадри и апаратура", твърди новият председател на Управителния съвет на касата.

Според него текстове в трите гласувани закони за бюджета догодина гарантират, че каквото и да се случи, правителството може да се ограничи в републиканския бюджет, но ще гарантира пенсиите и лечението на хората чрез НОИ и НЗОК.