Към 12 часа на 30 декември от НАП са събрали над 11 милиарда лева планирани вземания, като събраните пари са с 25,5 милиона лева повече от планираното за тази година. Това представлява 100,2 % изпълнение на плана на приходната агенция.

С тези цифри се похвали директорът на НАП Красимир Стефанов по време на семинар в Банкя. Той посочи, че основни приоритети за годината са били дисциплинирането на всички данъкоплатци, мащабната реформа и борбата с корупцията в структурите на агенцията.

За 1 година са уволнени 70 корумпирани служители на НАП, като трима от тях вече са с ефективни осъдителни присъди.

Симеон Дянков:

Започваме 2011 година с много по-голямо основание, че тя ще бъде по-лесна година за българите.

Още...

Агенцията е успяла да пресече близо 1 милиард и 200 милиона лева незаконни доходи. Данъчните са събрали 2 милиарда и 200 милиона лева разсрочени вземания от данъци и осигуровки.

Неданъчните приходи възлизат на 214 милиона лева, похвали се още Красимир Стефанов. Все още остават около 9 милиарда лева несъбрани вземания, които са натрупани през последните 10-15 години, които са натрупани заради злоупотреби с ДДС.

Той посочи, че за 2011 година се надява да бъде осигурен достъп на всички граждани и фирми до данъчните им сметки.

Той призова всички бизнесмени и граждани, които смятат, че не са изрядни, да изчистят задълженията си към НАП, за да си спестят неудобството от сцени и евентуални санкции.

Красимир Стефанов определи 2010-та като година на най-мащабната реформа в НАП. По думите му обаче е необходимо много време, за да може 8 000 души да се напаснат и да работят като смазан механизъм.

НАП успя да направи така, че обществото да разбере, че всички са равни пред закона, посочи Красимир Стефанов във връзка с проверките на футболисти, музиканти и зрелищната акция с хеликоптер над София.

Стефанов призна, че акцията с хеликоптер е привлякла както общественото, така и медийното внимание. Той обясни, че тогава са открити проблеми не само в данъчната област, но и нарушения в строителството.

„Разбунихме духовете, но сега всички институции са заинтересовани и работят по-усилено", коментира директорът на НАП.

Той посочи, че вследствие на проверката от НАП са регистрирали около 100 прехвърляния на имоти от юридически на физически лица, 13 милиона лева са начислени от това прехвърляне.

От ЧЕЗ и ВиК посъветвали Стефанов следващия път НАП да лети със совалка, за да бъдат хванати още повече нарушители.

От акциите на НАП през годината са събрани над 37 милиона лева, което се равнява на около 130 000 средно месечни заплати.

Футболистите вече са по-дисциплинирани и не се осигуряват на минимална заплата, а на средно 1200 лева. Освен това за последните 2-3 месеца почти всички изпълнители са внесли данъци за хонорари от 50 000 лева. Все още съществуват проблеми обаче в някои сектори и отрасли.

Директорът на „Управление на риска" Николай Петков представи подробна презентация за проблемните сектори.

Такива са ресторантьорите и питейните заведения, които укриват обороти, като най-много проблеми от НАП регистрират в морските и зимните курорти.

Освен това той посочи, че строителството винаги се е смятало за рисков отрасъл, но след като от НАП са се срещнали с Асоциацията на строителите в България, повече лица и фирми от бранша са се разплатили с приходната агенция. Преди намесата на НАП средната щета за 3-месечие се равнява на около 10 милиона лева.

„Гордеем се, че мерките, които взехме, дадоха незабавен ефект", посочи Николай Петков. Той посочи, че данъчните са се срещнали и с много известни музиканти. Още през 2009 година са започнали проверките в този бизнес.

Някои изпълнители се опитват да укриват ДДС, като сключват договори с музикалните компании.

Мерките на НАП обаче са дали резултат и събираемостта се е повишила. Собственици на скъпи имоти не декларират в пълен размер доходите си от наем, коментира още Николай Петков.

Той уточни, че са направени проверки и ревизии и вече има съществена промяна в поведението на собствениците.

Проблеми има и при обучаващи водачи на МПС-та и акушер-гинеколозите. При тях обаче е много по-трудно да се установят нарушенията.

Петков даде пример, че един болен човек или жена, която се нуждае от гинекологичен преглед, няма да отиде при лекар, който ще й даде касова бележка, а ще предпочете медицинско лице, което е по-квалифицирано.

Около 30 % от доходите укриват акушер-гинеколозите и очакват и при другите лекари да е толкова.