Спокойствие в икономиката очаква финансовият министър Владислав Горанов, който представи пред тристранката параметрите на макрорамката за следващата година.

Започва обсъждането на Бюджет 2017

Започва обсъждането на Бюджет 2017

Синдикати и работодатели се събират на неформална среща

Държава, работодатели и синдикати се събраха на заседание в МС, за да обсъдят публикувания преди дни проект за Бюджет 2017.

Близо до балансиран бюджет прогнозира финансист номер едно. Повече разходи през 2017 планира той. Ще има намаление на безработицата, но с по-малки темпове в сравнение с тази година и тя ще е около 7,3%.

1,5% ще е инфлацията, според прогнозата на Владислав Горанов.

Надявам се това да е скучен въпрос, пожела си финансовият министър. Той поиска добрият БВП да се повишава и разумно да се харчат държавните средства.

Васил Велев от АИКБ подчерта на свой ред, че балансиран бюджет е добър вариант. Съгласни са с увеличените средства за някои сектори. Смятат, че е по-добър бюджет.

Имат обаче сериозни препоръки. Няма хора за работа, каза Велев. Възразяваме срещу бюджетния дефицит, оплака се той.

Работодателите не подкрепят повечето пари за въоръжение. Нямало доктрина, която да обуславя тези разходи. Против са половинчатите реформи в образованието.

От ССИ пък са с резерви по отношение на политиката на саниране. Нямало анализ на истинското състояние на всички жилищни сгради. Затова и нямало дългосрочна стратегия в сферата.

От Българската стопанска камара се ядосаха, че финансовият министър и здравният министър излезли, за да пушат някъде. Това показва отношение, коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на организацията.

Бюджетът планирал ниски ръстове, които били крайно недостатъчни по мнението му. Няма цели, смята Данев. Продължава ръстът на увеличението на бюджетните разходи в нереформираните системи - социална система, в т.ч. пенсионна, здравеопазване,отбрана и сигурност; административна система, недоволен е той.

Демографската политика, която е от основно значение за националното развитие, няма своето приоритетно и числово присъствие в Бюджет 2017, както и в тригодишната бюджетна рамка, критикува още Божидар Данев.

За разкриване на едно престъпление през 2010 г. бюджетът е разходвал 2350 лв., а през 2015 г. - 4200 лв., т.е. имаме почти двоен ръст, подчерта още той.

За разкриването на 1 лев щети от икономически престъпления през 2010 г. бюджетът е отделял 3 лв., а през 2015 г. - 29 лв., т.е. 8 пъти повече, стана ясно още от думите му.

Продължава 26 години политиката на централизация на финансовите ресурси, недоволни са още от БСК. Всички политически говорения и обещания за децентрализация са забравени, каза Данев.

Продължава сривът в инвестициите няколко години след излизането от кризата, допълни той. Инвестициите са предимно публични и на основата на европейските фондове. Частните, и в т.ч. чуждестранните, са символични и са далеч от предкризисното равнище, по мнението му.

Продължава притискането на бизнеса - основният двигател на растежа, оплака се той и критикува нереформираната съдебна система, неслучващото се електронно правителство, утежняване на регулациите и размера на таксите. За периода 2015-2016 г. има ръст на приходите от таксите с 11 на сто, а се предвижда за 2017 г. нов ръст със 7,6 на сто.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че бюджет 2017 е по-добър от 2016. Синдикатите обаче и към него имат критики по някои параметри на разходните политики.

Трябвало да се оптимизират максимално някои разходи за покриване на определени нужди. Димитров е смутен от ниското ниво на преки чуждестранни инвестиции. Темповете на растеж на заетостта трябва да бъдат подкрепени, настоя президентът на КНСБ.

Резерви по отношение на преките данъци имат още от синдиката. Димитров поиска доходите у нас да се определят на пазарна величина. Да се увеличат заплатите в обществения сектор, настоява още КНСБ.