Към края на месец февруари консолидираният бюджет на България отчита дефицит в размер на 19.9 млн. лв., показват данните на Министерството на финансите, които цитира money.bg .

Размерът на постъпленията по консолидираната фискална програма за първите два месеца на 2007 г. възлиза на 2.887 млрд. лв., като спрямо същия период на миналата година приходите са нараснали с 6.8%. Приходи за първите два месеца представляват 13.5% от общо планираните за годината.

Разходите по консолидирания бюджет, извършени през първите два месеца на 2007 година са в размер на 2.76 млрд. лв., което представлява 13.6% от планираните за годината.

От началото на 2007 г., в съответствие със сроковете за плащане, България започна да превежда дължимите като вноска на България в бюджета на Европейския съюз суми. Вноската се изплаща на части, съгласно утвърден график. Към края на февруари са преведени 146.5 млн. лв., а общият размер на вноската на България за 2007 г. е 634.4 млн. лв.

Фискалният резерв към края на февруари е 5.14 млрд. лв., което гарантира стабилност за икономиката и защита срещу външни рискове и спомага за гъвкаво управление на държавния дълг.

Консолидираният бюджет на страната обхваща републиканския бюджет и всички автономни бюджети - на общините, осигурителните фондове, висшия съдебен съвет, извънбюджетни фондове и др.