Банкнотите от 2 лева остават законно платежно средство, успокоиха от БНБ, след като официално представиха новата монета от 2 лв., която ще бъде пусната в обращение от 7 декември.

Новата монета тежи 9 грама и е с диаметър 26.5 милиметра. На лицевата й страна е изобразена номиналната стойност с цифра – 2 лева, а на гърба образа на Паисий Хилендарски.

Подуправителят на БНБ Калин Христов подчерта, че от 1999 година досега равнището на цените се е повишило със 110%.
По тази причина ниските номинали и банкноти се превръщат в монети.

Друг фактор, заради който банкнотата ще бъде заменена от монета, е че книжните пари се изхабяват по-бързо, а монетата е по-устойчива на замърсяване и изхабяване.

Подобно на преминаването от банкнота към монета при 1 лев, така и сега, изображението на Паисий Хилендарски върху банкнотата от 2 лева е пренесено и върху монетата. Христов обясни това с факта, че хората вече са свикнали с образа на Паисий Хилендарски.

Припомняме, преди година БНБ се наложи да обясни защо името на Паисий е изписано без „свети” пред него.
Изображението на Паисий Хилендарски върху монетата, както и това върху банкнотата, не представлява каноничен образ, използван от Българската православна църква, а е стилизиран светски образ (без нимб), като посланието е да се наблегне на възрожденския и будителския принос на Паисий Хилендарски в светската история на България.
Това било и становището на външните консултанти на БНБ, взели участие при определянето на художествените качества на проекта за дизайн на монетата.

Новата монета ще бъде с по-голям размер от монетата от 1 лев. При определяне на размера е било съобразено, той да бъде такъв, че да не отговаря на размера на други монети в съседни страни на България. Причината за това, че ако бъдат с идентичен размер, някой може да се опита да използва монета с по-ниска стойност в автомати, например.

Книжните двулевки няма да бъдат заменени изведнъж с монетата, а плавно. Днес от БНБ поставиха началото на информационната кампания относно въвеждането на новата монета. Плакати ще бъдат поставени на летища, спирки и други ключови обекти, за да могат хората да се запознаят с новото платежно средство.

Към момента 42 млн. броя банкноти от 2 лв. все още са в касите на банките или в джобовете и портфейлите на хората. 12 млн. броя са отсечените монети. Колко от тях ще бъдат пуснати в началото на обращение, зависи от търсенето.

От БНБ поясниха, че отнема време търсенето да се ускори. Причината за това е, че на различни места където има автомати и устройства, те трябва да бъдат пригодени за новата монета.

От БНБ не съобщиха цената за производството на монетата, тъй като цените са търговска тайна.

На представянето стана ясно, че все още има резерв от банкнотите от 2 лева. Последно са отпечатване е било през 2013 г.

По-интересният факт обаче е, че 4 млн. броя банкноти от 1 лев все още са в обращение. Те са законово платежно средство, което означава, че трябва да бъдат приемани като начин за разплащане.