Депозитите в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка няма как да бъдат изплатени преди отнемането на лиценза й, което ще се случи най-рано през октомври месец. Това става ясно от съвместно писмо на финансовия министър Румен Порожанов и шефа на БНБ Иван Искров до Джонатан Фол, генерален директор на дирекция „Вътрешен пазар и услуги" в Европейската комисия, пише Money.bg.

Припомняме, че преди седмица именно той в писмо до българските институции поиска по силата на европейска директива да бъдат изплатени веднага гарантираните депозити в КТБ.

Това не може да стане заради изискванията на българското законодателство.

Точно това се обяснява и в отговора на финансовия министър и гуверньора на централната банка. „Посочената от Вас възможност за евентуален междинен частичен достъп до депозитите не е уредена съгласно действащото законодателство", пишат двамата в писмото, като обясняват, че поради липсата на парламент няма и кой да промени това законодателство.

Дори и това не беше така обаче, възниква и друг проблем - необходимият ресурс за изплащането на депозити.

В писмото се посочва, че в КТБ гарантираните депозити са 3, 684 млрд. лева, а в Търговска банка „Виктория" - 55 млн. лева. В същото време във Фонда за гарантиране на влоговете има едва 2, 103 млрд. лева. Разликата от над 1,6 млрд. лева трябва да бъде покрита от държавата.

Ако все пак тези пари бъдат намерени, БНБ посочва още един аргумент против по-ранното отваряне на банката. Според българските власти предварителното изплащане на депозитите ще прогони клиентите на КТБ и ще обезcмисли нейното оздравяване.