България е твърда и непоколебима, че кохезионните фондове не трябва да се намаляват в следващия програмен период и че дължината му не бива да се намалява, а да остане 7 години, както настоящия.

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред еврокомисаря по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски.

Левандовски каза, че основният въпрос, който е обсъдил с премиера Борисов и със Симеон Дянков е, че България трябва да даде убедителни и силни доказателства, че усвояването на европейските средства се случва и води до истински промени, за да бъде сигурна Европейската комисия, че еврофондовете се изразходват разумно.

„Не само ускоряване на разплащанията по еврофондовете, трябват ни доказателства, че проектите се изпълняват", подчерта еврокомисарят.

Той каза, че според Брюксел 2010г. е била добра за България. „България вече е свободна - за нея няма наказателна процедура за свръхдефицит, което излъчва положителни сигнали към инвеститорите", каза още Левандовски и добави, че може да си пожелае същото да се случи и на неговата родина Полша.

Уточняваме, решението на ЕК по този въпрос официално ще бъде взето през другата седмица по време на срещата на финансовите министри. Преди 10 дни ЕК изпрати на страната ни съобщение, че не са необходими мерки за свърхдефицита у нас.

За усвояването на еврофондовете Левандовски каза, че 10% не е особено впечатляващо ниво и добави, че това, което е впечатляващо е, че през 2010г. е постигнат напредък от България в това отношение.

Еврокомисарят е получил уверения от Симеон Дянков, че през 2011г. се очаква приключването на съществени големи проекти, което ще доведе до още позитивни резултати.