Бюджет без цифри и илюстриран с кутии пици представи финансовият министър Симеон Дянков на брифинг в МС.

Цифровото изражение на Бюджет 2010 министърът ще представи утре.

Журналистите останаха изненадани, когато Дянков влезе в Гранитна зала с 2 кутии пици, които всъщност спроед него най-добре обясняват бюджети 2009 и 2010.

Голямата кутия се оказа празна, без пица, това е състоянието на бюджет 2009 - празна кутия - празен бюджет - заради дефицита.

В малката кутия имаше пица, макар и по думите на финансовия министър, тя да е"малка и постна".

Както вече е известно, бюджет 2010 е балансиран.

"Самият балансиран бюджет е стимул за икономиката", така Симеон Дянков отговори на въпрос как ще се стимулира икономиката с параметрите, заложени в бюджета за следващата година.

Намаляват се и осигуровките, което според финансит номер 1 също ще стимулира бизнеса. Съкратената администрация също.

Капиталовите разходи са по-малко в бюджета за следващата година, стана ясно още.
"Бюджетът е такъв, каквито са приходите", каза още Симеон Дянков.

"Аз искам да имам честен бюджет", допълни той. Според него хората трябва да знаят с какви пари разполага държавата и какво могат да очакват.

Ако някой има добра идея, как в държаваната хазна да дойдат повече пари, финансовият министър заяви, че е склонен да обсъди предложенията.

Той обаче обеща "добри изненади в скоро време".

Дянков изтъкна, че колегите му от другите министерства са проявили разбиране около средствата, предвидени за техните ведомства. "Парите не са по клоните", подчерта Симеон Дянков. 

В бюджета за следващата година е предвиден дефицит, макар и под 1% от Брутния вътрешен продукт.

Това се дължи на вноската, която страната ни трябва да плати заради членството си в ЕС, която е в размер на 779 млн. лв.

Като цяло проектозаконът за бюджета предвижда приходи от 26.3 млрд. лв., а разходите ще са с 460 милиона лева повече.

Сред основите предположения на документа са спад на икономиката със 2%, курс на долара от 1.45 лв. и инфлация от 2.2%. Чуждите инвестиции, които се сринаха от 6.5 млрд. 3 млрд. лв., догодина се очаква да бъдат малко повече 3.3 млрд.

Управляващите залагат намаление с два пункта на осигуровките, плащани от работодателите. До 3 минимални заплати ще получава работникът, ако шефът му фалира.

Около 5 лева ще струват най-масовите цигари, заради драстичния скок на налога над посочения от Евросъюза. Увеличаване на акциза за основните горива не се планира.

Вероятно ще се плаща и повече за данък сгради, ако общините се възползват от възможността която им дава държавата, като вдигат тавана на местния данък.

Въпреки че многократно беше заявявано, че евентуално повишаване на пенсии и заплати може да има след полугодието, в проекта конкретни цифри не са заложени.

В проектобюджета е заложена допълнителна добавка до 50 лева към пенсиите на хората над 75 години, увеличават се и вдовишките плащания. Въпреки че не се залага повишаване на доходите поне до юли, от началото на 2010 ще се увеличи акциза за тока за бизнеса, което ще доведе до поскъпване на стоките, които се произвеждат.

Около 40 от всеки 100 лева държавни харчове ще отиват за социални харчове. Заради това се намалява издръжката в почти всички сектори. Към образованието ще се насочат 2.6 млрд. лв. Приблизително толкова отиват и за здравеопазване.