Проучвателната мисия на Европейската комисия по изготвянето на Национална програма за реформи на България в изпълнение на стратегията "Европа 2020" приключи.

Основната препоръка към страната е да се придържа към бюджетен дефицит под 3%.

Освен това на правителството се препоръчва да осигури предвидимост и прозрачност на бизнес средата, както и да продължи реформите в сферата на здравеопазването, пенсионната система и администрацията с оглед постигането на фискална консолидация.

Целта на мисията беше да отчете готовността на българското правителство за осъществяване на структурни реформи в контекста на излизане от кризата и продължаващите усилия за фискална консолидация.

Отчетена е необходимост от силен политически сигнал за готовността на правителството да върне страната към устойчив икономически растеж. Мисията препоръча българското правителство да гарантира фискална стабилност и устойчивост на фона на изключително несигурната среда в региона.

Колкото до предложената от ЕК процедура по прекомерни дисбаланси, българската страна изрази загриженост от логиката на определяне на праговете за всички държави-членки на ЕС, от липсата на кохерентност при разглеждането им, както и от неотчитането на различните изходни позиции на държавите-членки.