Комисията по бюджет и финанси не прие на първо четене, предложените от кабинета промени в данъчните закони. Законопроектите бяха подкрепени от 6 народни представители, двама гласуваха против, а 7 се въздържаха. От ГЕРБ и ДПС гласуваха въздържал се.

Председателят на комисия Йордан Цонев, ДПС, даде заявка, че между първо и второ четене ще бъдат направени промени.

В началото на заседанието заместник-министърът на финансите Георги Клисурски представи основните предложения за промени в пакета данъчни закони, приети от Министерския съвет.

Сред тях в проекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност е предложено удължаване на нулевата ставка ДДС за доставката на хляб и брашно до 30 юни 2024 г., както и удължаване срока на прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорските услуги до 31 декември 2024 г. Като мярка за "изсветляване на сивата икономика" е предложена възможност получателят по доставка да не заплаща стойността й, когато доставчикът не издаде касова бележка. Коригирани са размерите на глобите и санкциите при неиздадена касова бележка, както по отношение на физическите лица, които издават касови бележки от обектите, така и по отношение на юридическите лица, собственици на съответните търговски обекти.

Предлага се въвеждане на разпоредби по отношение на режима за извършване на дистанционни продажби на акцизни стоки, най-вече цигари и алкохол, освободени за потребление на територията на страната. Предлага се въвеждане на акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн - т.нар нагреваеми нагрилета без тютюн, но с различни видове заместители на тютюн, независимо дали съдържат никотин или не.

В промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се предлага уеднаквяване на подхода при облагането на доходите от недвижимо имущество от източници в страната ни. Целта е отстраняване на противоречивата в момента данъчна практика при облагането на доходите от недвижимо имущество на чуждестранни физически лица, а именно данъчните права за облагане на недвижимо имущество да се разпростират само за имущество на територията на страната.

Предлага се също въвеждане на нормативно признати разходи за доходите от продажба или замяна на финансови активи, включително виртуални и криповалути.

Предвидено е и разширяване на обхвата на определението за "трудови правоотношения", така че да се избегне "прикриването" на трудови правоотношения под формата на граждански договори. Идеята е осигуровките, които се заплащат като съотношение между служител и работодател да са еднакви както в трудовите договори, така и в гражданските договори.

Като мярка за повишена събираемост на ДДС се предлага при събиране на издадени касови бележки, физическите лица да могат чрез електронно приложение да подават тези касови бележки към НАП и на месечна база да получават максимум до 100 лева върнато ДДС, което е в размер 0,05 процента от добавената стойност.

Предлага се още доходите от връщане на коли на скрап да се приспадат от данъчната основа при декларирането на данъците в края на данъчната година с цел насърчаване на рециклирането на такива автомобили. По отношение на дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, включително трюфели, с изключение на билки, се предлага въвеждането на алтернативен данък върху доходите от тази дейност за лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон.

В проекта за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се предлага въвеждането на финансов стимул за лицата, който подадат информация с цел възстановяване на укрити или недекларирани облагаеми доходи от сделки, печалби и имущество на обща стойност над 100 000 лева - т.нар. донус - бонус.

Предлага се в Закона за ограничаване на плащания в брой намаляване на прага на сумите, допустими за извършване на плащане в брой от 10 000 лева на 2000 лв.

По отношение на ресторантьорите се въвежда изискване работодателите от бранша да изплащат възнагражденията на работниците и служителите по банков път, като това се отнася само за ресторантите с 2, 3, 4 или 5 звезди, изключват се най-малките - с една звезда. За същата група ресторанти се предлага изискване за задължително наличие на устройство ПОС в ресторантите, което да бъде обявено на видно за клиентите място. Няма да е задължително да се плаща с ПОС терминал в тях, но е задължително да го има наличен.

Предлага се облагане с патентен данък на юридическите лица, осъществяващи дейност като заведения за хранене и развлечения. Предлага се също въвеждане на нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпен корпоративен данък, с която да се продължи насърчаването на земеделските стопани от микро-, малки и средни предприятия, с цел да инвестират преотстъпения данък в придобиване на нови активи.

В промените в Закона за местните данъци и такси се предлага освобождаване от данък върху недвижимите имоти за сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление А, както и за сгради, които имат сертификат за сграда с "близко до нулево потребление на енергия".

Предлага се размерът на данъка върху недвижимите имоти да може да се диференцира по населени места, както и по зони в тях и по вид на имотите в границите, определени от закона.