Дългът на страната ни се е увеличил с 550 млн. лева за периода от началото на юни 2013-та до края на годината. Първите месеци на изминалата 2013-та година обаче това увеличение е било в размер на 1,4 млрд. лева.

Тези данни представи пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов, минути след като кабинетът „Орешарски" се спаси от поредния вот на недоверие на опозицията, насочен именно към финансовата политика. „Кое е повече?", попита финансовият министър.

Според него състоянието на бюджета на страната позволява предсрочни парламентарни избори. Министър Чобанов отбеляза още, че последните избори са стрували на хазната ни 24 млн. лева.

Ако се реши тази година да има предсрочни избори, то бюджетът може да си позволи 25 млн. лева", посочи Чобанов и изтъкна, че използва „ако", тъй като все още няма конкретно потвърждение за подаване на оставка от страна на правителството на Пламен Орешарски.

Министърът на финансите коментира и идеята за сливане на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници", като посочи, че за сега няма постигнат политически консенсус и сливането надали ще се случи.

Припомняме, че една от критиките на опозицията по отношение на парите на държавата бе именно събираемостта на средства от приходните агенции.