Надявам се, че дискусиите, които водим и аргументите, които представяме, ще помогнат на президента да вземе своето обосновано решение.
Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по повод вероятността държавният глава да наложи вето върху актуализацията на Бюджет 2013. Проектозаконът днес мина и на второ четене през бюджетна комисия.

"Това е много сериозна намеса в политиката на правителството. До момента не ми е известно президент да е налагал вето", заяви Чобанов и добави, че към момента това е само едно предположение и тепърва предстои да видим какво ще бъде решението на Росен Плевнелиев.

Чобанов коментира и изказванията на неговия предшественик от кабинета „Борисов" - Симеон Дянков относно начина на планиране на Бюджет 2013: „Това е доста свободна интерпретация на факти, която не почиват в конкретните разчети. Той (Симеон Дянков, б.ред.) в последните месеци малко се пооткъсна от ситуацията, а и всички виждаме как точно е планиран бюджетът, как са били рязани разходи".

Петър Чобанов обясни и че заеми са се взимали и предходни години. По думите му правителството на ГЕРБ като новоeмитирн дълг през предходни години e вземало 2.3 милиарда лева средногодишно: „Така че не е взимало по 1 милиард, а много повече. Това е новоемитиран дълг".

 

Той подчерта, че оценката за данъчните приходи е ясна. При планирано нарастване за годината от 8.6%, растежът до момента е 3.6%, т.е. имаме сериозно изоставане, което потвърждава и техните оценки по отношение на актуализацията.

Всички тези данни потвърждават до голяма степен и оценките на приходните агенции - така както беше ясно заявено, че за годината е планирано нарастване на данъчните приходи от 1.8 млрд. лева, а до момента е 380 милиона лева, т.е. приходите няма да се изпълнят с около един милиард лева, изчисли за пореден път Чобанов.

Той добави и че като цяло се прилагат мерки за повишаване на събираемостта и неизпълнението на бюджета може да бъде сведено до 555 милиона лева.
Чобанов обясни, че дали ще има рецесия зависи както от външната, така и от вътрешната среда: „Точно това се опитваме да предотвратим - като разплатим на бизнеса, като връщаме навреме ДДС и при одобрението на актуализацията това ще даде глътка въздух на бизнеса и ще подпомогне усилията ни да предотвратим рецесията и да засилим икономиката".

До края на седмицата ще бъде представена и правителствената програма, съдържаща много сериозни мерки, които да подпомогнат възможността бизнесът да функционира нормално.
Финансовият министър призна и че, ако днес трябваше да се изготви актуализацията, е щял да я напише със същите параметри.

Дълбоко разочарование изпитаха представителите на синдикатите по време на обсъждането на актуализацията на Бюджет 2013 в бюджетната комисия в парламента.
Дълбоко сме разочаровани, че не се говори нищо почти за социална политика в рамките на бюджета, заяви зам.-шефът на КНСБ Николай Ненков.
Нищо, нищо, нищо социално не се казва, възмути се още той.

Синдикалистът обясни и че в пакета на бившия социален министър Тотю Младенов не са припознати всички техни искания, но все пак са припознати добри искания.
Дайте поне нещо гласувайте. Дайте нещо социално, поне едно- две изречение, призова още Ненков.

Финансовият министър Петър Чобанов отказа да приеме за основателни обвиненията към кабинета за липса на социална ангажираност.
Това се вижда, че сме направили много, заяви той и допълни, че по отношение на социалния пакет, предложен от КНСБ, управляващите продължават да търсят резерви за удовлетворяване на част от него.

Този социален пакет не е пренебрегнат, търсят се резерви и го доказваме с нашите действия, отсече Чобанов.

Иначе след тричасово заседание бюджетната комисия отхвърли предложения от ГЕРБ социален пакет за 150 милиона лева.
Това е един фонд солидарност, който ние ще отделим от нашите данъци за хората, които са най-уязвими. Това са пари на всички български данъкоплатци. Рано или късно през есенно-зимния период ние ще се сетим от необходимостта да подпомогнем нашите съграждани, заяви Тотю Младенов.

В пакета се включват 40 милиона лева за помощи по Закона за семейните помощи за деца, по интеграционните добавки за хората с увреждания, приемните семейства и по Закона за социалното подпомагане. 85.6 милиона лева са планирани за разширяване на обхвата на хората, които ще получат енергийно подпомагане през зимните месеци.
По този начин ще се разшири обхватът на хората и близо 500 000 домакинства или около 1.5 милиона граждани могат да бъдат подпомогнати, обясни още бившият социален министър.
24.6 милиона лева допълнително се предвиждат за активни мерки на пазара на труда.