300 000 лв. оборот излезе на светло сред внезапна проверка през изминалата нощ в курортен комплекс Слънчев бряг.

Софийски служители на НАП и Инспекцията по труда са проверили 4 от най-големите увеселителни заведения в комплекса, при което установили, че 7000 от всеки 10 000 лв. оборот не се декларират от собствениците на нощните клубове и върху тях не се внасят данъци.

В едно от заведенията има служители, работещи за 65 лв. месечно, средната заплата по документи в повечето заведения не надхвърля 300 лв., или поне върху толкова се внасят дължимите данъци и осигуровки.

Сред фрапиращите данъчни нарушения е това, че приходите от вход на един от най-популярните клубове в комплекса изобщо не са отчитани.

Само за 5 часа данъчните са установили, че сумите, събирани за вход в това заведение надхвърлят 4000 лв. За сравнение приходите от такса вход на същия клуб за целия месец юли възлизат на ... 10 лв.

Масово е и укриването на обороти в нощните заведения. Инспекторите на НАП са сравнили официално регистрираните на касовите апарати обороти за последните 4 уикенда.

Само за 5 часа данъчните установили, че сумите, събирани за вход в заведение надхвърлят 4000 лв. За сравнение приходите от такса вход на същия клуб за целия месец юли възлизат на ... 10 лв.

Резултатът е, че заради откритото данъчно наблюдение постъпленията са се увеличили близо 5 пъти, общият отчетен оборот за изминалата нощ на проверените обекти е достигнал близо 300 000 лв.

От НАП сочат пример с една от 4-те проверявани дискотеки, която има отчетен общ оборот на касовите апарати за целия юли от 54 000 лв., а само за 7 часа данъчно наблюдение през изминалата нощ е регистриран оборот от 42 000 лв.

 Сред типичните данъчни нарушения, открити при проверката е и неиздаването на касови бележки, което ще да бъде санкционирано с глоба до 10 000 лв. за всеки некоректен търговец.

От НАП са категорични, че откритото наблюдение ще продължи до края на активния туристически сезон, но освен това на собствениците на най-големите нощни заведения ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години.

Според инспекторите на НАП данните, събрани от наблюдението ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителния оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларарини приходи назад във времето.

„Това, което става по морето, е подигравка с данъчните изисквания и с обществото. Щом собствениците на клубове крият 2/3 от оборотите си, наблюдението на заведенията им ще продължи до края на лятото и на база на тези данни ще обложим скритите приходи за години назад", каза по повод констатациите в Слънчев бряг изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.