Данъчните са констатирали разминавания между разходи и приходи при тъста и тъщата на вътрешния министър Цветанов, което автоматично означава, че НАП започва ревизия на родителите на Десислава Цветанова.

Това стана ясно от доклада, представен пред антикорупционната комиисия от шефа на НАП Красимир Стефанов.
Той дойде, за да представи публично доклада от проверката на имотното състояние на вътрешния министър Цветан Цветанов и съпругата му.

Цветанов: НАП да проверява всички като мен
                               Още...

Досега НАП не е работила при такъв обществен, политически и медиен натиск, заяви в началото на заседанието на антикорупционната комисия данъчен номер 1 Красимир Стефанов.

5 хиляди страници с данни от различни институции са обработили данъчните заради проверката на семейство Цветанови, като работата е продължила до 4.30 часа тази сутрин.

Оповестяването на данъчна тайна, по думите му, се случва за пръв път в историята на данъчната администрация. Това се случва сега, защото министър Цветанов и съпругата му дали разрешение приходите им да станат публично достояние.

Не бавим умишлено проверката, заяви още Стефанов, като стана ясно, че на страницата на НАП данните за имотното състояние на семейството на вътрешния министър ще бъдат качени, за да станат публично достояние. НАП досега не е проверявала действащ министър и вицепремиер, посочи още шефът на НАП.

Подробните справки за имотното състояние на вътрешния министър Цветан Цветанов и на съпругата му Десислава са в обем, съответно 102 и 62 страници и обхващат периода 2004 - 2009 година.

Всички приходи 589 480 лв.
От заплати 338 434 лв.
Разходи 459 821 лв.

338 434 лева са доходите от заплата на семейството за проверявания период. Разходите за тези години са за над 459 000 лева.
В разходите се включват сметките за ток, парно, вода на семейството и други подобни, за което от НАП също представиха пълна разпечатка.

Към приходите  данъчните прибавят и заемите, които има семейството, даренията от тъстовете и приходите от консултантски услуги. Така се оказва, че за периода, проверяван от НАП, семейството на Цветанов е спечелило 589 480 лв.

От справката за Цветанов става видно, че той е подавал данъчни деклрации за 2006, 2007, 2008 и 2009 година. За 2004 и 2005 не е подавал данъчни декларации за доходи, като за тези години Цветан Цветанов е бил на трудов договр към МВР, Столична община и ГЕРБ.

Посочени са и изплатените доходи на Цветанов извън трудовите договори.
През 2008 е получил 14 000 лева от търговско лице, още 7 000 лева от друго търговско лице. През 2009 пък са му платени 19 000 лева извън трудов договор.
3 фирми са платили на министъра хонорари за консултанстки услуги. 2 от тях категорично са отказали да се споменава името им, третата фирма изобщо не се е отзовала на искането на НАП.

Над 48 000 евро и над 3 хиляди долара от тъстовете за закупуване на 2 имота получили Цветанови. Теглили са и кредити за целта. Всички други имоти са придобити чрез дарение или замяна.

За 2004 и 2009 година семейството на вътрешния министър е пътувало 52 пъти. От тях за 13 пътувания фамилията не може да даде данни, но пък тези пътувания са стрували над 16 хил лева.

30 пък са командировките за периода, като само 9 пъти само е пътувала за Десислава Цветанова.

Семейството на министъра за тези години е имало 17 сметки в 6 банки.

Съпругата на вътрешния министър Десислава е подала данъчна декларация само за 2006 година. За другите години, които попадат в обхвата на проверката на НАП - от 2004 до 2009, тя е осигурявана от НСС и ДАНС. Тя не е получавала други средства.

Красимир Стефанов посочи също така, че двама души от НАП са заподозрени за изнасяне на информацията на в-к "Галерия". Той обаче уточни, че има разминавания в доклада на изданието и оповестения днес доклад на приходната агенция и определи вчерашната пресконференция на вестника като блъф.

Днешното заседание на Комисията за борба с корупцията в НС започна при сериозен медиен интерес и със скандал.

В началото му кворумът бе гарантиран с присъствието на Бойко Великов от БСП, Николай Коцев от ГЕРБ и председателят на комисията от Атака Валентин Николов.
Не дойдоха Димо Гяуров от Синята коалиция и Камен Костадинов от ДПС.

Още в началото обаче Бойко Великов възропта, че данните от справката от приходната агенция, е трябвало да бъдат раздадени на депутатите предварително, за да се запознаят с тях.
Освен това според него членовете на комисията не са гласували изслушването на шефа на НАП за днешното заседание. Също така трябвало да бъдат извикани и тези, които са подали сигнала срещу вътрешния министър.

Това е недопустимо, категоричен е социалистът. За мен странно мълчи и Сметната палата, каза още Бойко Великов, като по думите му е осигурил кворум за днешното заседание, но няма да участва в първа точка от дневния ред - именно имотите на министъра на вътрешните работи.

В последствие обаче Великов предложи изслушването да отпадне от днешния дневен ред. Това предложение не мина с гласовете на ГЕРБ и Атака и социалистът напусна заседанието.