Може да се получи крах в приходната част на бюджета. Това прогнозира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов и пожела парламентът и останалите институции за съдействие.

Стефанов представи пред бюджетната комисия на парламента доклад с конкретни мерки за минимизиране на щетите.

Те включват засилване на ревизиите на неплатени данъци и осигуровки, засилване на съвместните проверки с митниците и ДАНС, особено за превози на стоки към Румъния и Гърция, повече физически контрол на граничните пунктове.

Стефанов предлага и създаване на съвместни структури между НАП и МВР за събиране на годни доказателства за данъчни престъпления.

Обществото се нуждае от конкретни примери за източвачи на ДДС, които влизат в затвора и НАП ще положи всички усилия това да се случи, заяви Стефанов.
По-рано днес - след среща с шефовете на ДАНС, депутатът Яне Янев съобщи, че Агенцията е създала специален експертен икономически екип за борба с финансовите престъпления и източването на бюджета.

Стефанов съобщи и че НАП съвместно с гранична полиция възнамерява да предприемат мерки за ограничаване на възможността данъчни длъжници да пътуват в чужбина.

НАП ще пристъпи скоро и към изземване на парични средства от каси и търговски обекти, съобщи Стефанов.
Ще се предприемат и запори за събиране на дългове, предвижда докладът.

НАП започва ревизии на физически лица-заемодатели, посочи още Стефанов и подчерта, че в България е национален спорт да обясняваш покупката на новия си мерцедес със заем от приятели.

Заемите между физически лица в последните 5 години възлизат на 2,7 млрд. лева и голяма част са фиктивни, посочи Стефанов.

Той каза още, че ще започнат ревизии на наемодатели и като основание посочи укритите доходи за 2006 и 2007 г., които възлизат на 74 млн. лева.

Физически лица със скъпо имущество ще бъдат подлагани на ревизии на НАП, съвместно с прокуратурата , МВР и ДАНС, съобщи Стефанов.

Той каза още, че сред набелязаните мерки са повишаване на мотивацията, въвеждане на нови правила за стимулиране в НАП.

За първите два месеца на годината изпълнението на приходната част на бюджета е 108 %, съобщи финансовият министър Пламен Орешарски и предупреди, че това не бива да успокоява, защото има признаци, че през следващите няколко месеца ще се развие неблагоприятна тенденция.

Той каза, че предстои съвсем скоро да се проведе ново разширено заседание с ръководителите на регионалните дирекции на НАП по проблемите на събирането на приходите.

По негова лична оценка НАП се справя много добре. За подобряване на събираемостта на приходите Орешарски каза, че ще бъдат предприети мерки за по-добра координация между институциите.

Финансовият министър съобщи, че в сегашната ситуация е по-подходящо разсрочване на дългове, когато са изпълнени законовите изисквания за това, вместо да се убива бизнеса чрез конфискуване на имущество.