Най-мащабната мярка за възстановяване на бизнеса, която правителството обяви днес, е предоставянето на държавна гаранция за кредити до 2 млрд. лева, които банките да отпуснат на малкия и среден бизнес.

Гаранцията ще покрива до 50% от сумата на заема, като неговият размер не бива да надхвърля 80% от оборота на кредитирана фирма за 2020-а или 2019-а (който е по-голям).

Според правителството мярката е договорена с банковия сектор и е приета добре от него. Банките имат многомилиарден свободен ресурс, част от който са готови да вложат в такива заеми. Очакванията са те да са при лихва, която е по-ниска от нормалните кредити именно заради държавната гаранция, която дава сигурност на кредитора, че при проблеми с обслужването му държавата ще му възстанови поне поне 50% от дадените на фирмата/или фирмите пари.

Освен поносимата цена на заема бонус за фирмите е облекчената процедура по обезпечение. Ясно е, че тези заеми няма да се гарантират с ипотеки, но така и не се разбра до момента дали по тях ще се допускат други обезпечения - например особени залози.

Служебният кабинет запазва мярката 60/40

Служебният кабинет запазва мярката 60/40

Въвеждат се и нови стимули за бизнеса

Тук въпросът е кой именно ще дава държавната гаранция. Предишните механизми за гарантирано кредитиране минаваха през Българска банка за развитие. Правителството увеличаваше капитала й и с това увеличение тя гарантираше заемите, които банките отпускаха на бизнеса. Сега явно процедурата ще е друга, но едва ли ще минава през директна гаранция от държавния бюджет, тъй като тя е законова лимитирана и може да бъде увеличена само с решение на Народното събрание. По-скоро правителството е намерило останали свободни средства - около 1 млрд. лева, осигурени от европейските фондове, с които да обезпечи тази държавна гаранция, която да покрива 50% от заеми общо до 2 млрд. лева.

Другият голям въпрос е как фирмите ще погледнат на подобна подкрепа. Както стана ясно, повечето от закъсалите заради кризата компании не искат заеми, а директна финансова помощ - под формата на безвъзмездно даване на пари или на отлагане на дължими плащания. Такава бе мярката 60/40, мярката за покриване на до 80% от разходите за изминал период от време от НАП, както и най-ефективната и популярна сред бизнеса мярка до момента - мораториума по плащанията по кредити, включването в която обаче приключи през март 2021-а.

От правителството обявиха, че тъй като от ситуация на локдаун бизнеса вече влязъл в състояние на възстановяване, поради това то прекратява мерките, свързани с раздаване на пари, и преминава към мерки, подкрепящи жизнеспособни и перспективни компании, каквато е оповестената гаранционна програма за заеми общо до 2 млрд. лева.

Борисов доволен от мораториума върху кредитите

Борисов доволен от мораториума върху кредитите

Според Кирил Ананиев нараства доверието на европейските финансови институции по отношение на България