Увеличават заплатите на ромските медиатори, назначени по Националната програма "Активиране на неактивни лица". Това предвиждат одобрени от правителството промени в Националния план за действие по заетостта за 2017 г., съобщиха от Министерския съвет.

За ромските медиатори със средно образование парите ще се увеличат от 460 лв. на 500 лева. За висшистите увеличението е от 530 на 550 лева.

Целта е да се повиши активността на медиаторите, чиято задача е да информират и мотивират икономически неактивни хора от ромски произход и да помагат за тяхната социална и трудова интеграция.

С друга промяна се дава възможност безработни да се назначават на длъжност "помощник-възпитател" по Националната програма "Асистенти за хора с увреждания".

Предвижда се да има повече дейности по тази програма и така да се осигури допълнителна заетост. Заедно с това ще увеличат услугите, предоставяни при отглеждането и възпитанието на децата с увреждания чрез извършване на дейности по подпомагане физическото, социалното, емоционалното и интелектуалното им развитие.