Финансовият министър Асен Василев и ресторантьорите ще смятат ДДС ставката - дали тя да остане 20% или да се върне на 9%. В Министерство на финансите към момента са публикувани данъчните закони с 20% ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени и ставката няма да бъде променена с 9%. Водят се разговори с ресторантьорския бранш за изсветляване, обясни Василев на брифинг в Министерски съвет.

Коментарът си по темата Василев направи, след като бяха представени мерките на правителството след закриването на въглищните централи през 2038 г.

Василев обясни, че ресторантьорският бранш е поставил 7-8 предложения на масата за изсветляване на сектора, като едно от тях е да се вдигнат минималните прагове за професия, като осигуровките да не са на минималната работна заплата, а на 1 000 лв., всяко заведение да има ПОС терминал, да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон, да не могат да се осигуряват служители на по-малък работен ден, освен ако нямат втора работа, други доходи или не са ученици или студенти. Нека да се видим как изглежда пакетът, ще го насмятаме и ако пакетът е по-голям ще се прецени дали ставката да се върне на 9%, но тогава и само тогава, уточни Василев.