Дебатът за пенсионната система в България става все по-труден, сложен и тежък. Това заяви бившият социален министър Христина Христова пред БНТ. "Не ме учудва, че нашите доходи са на последно място", посочи тя.

По думите ѝ не се използва достатъчно експертиза при взимането на управленски решения. Трудно е големи суми да се отделят от бюджета. Има противоречия между поколенията - 11 млрд. да отидат за образование, здравеопазване и култура, а пенсионерите са внасяли осигурителните си вноски и е нормално да бъдат осигурени средства и за тях, посочи Христова.

Според нея не е решен въпросът за избора на хората - как да решат въпросите с пенсионните фондове. Около 2.5 млрд. лв. са дадени само за управление и администрация на фондове, изтъкна Христина Христова.

Петър Ганев, икономист от ИПИ добави, че трябва да има пари в държавния бюджет и в НОИ, за да има увеличение на пенсиите. Новото поколение, което в момента е активно на пазара на труда, все повече ще изисква и по отношение на личното спестяване.