Растат депозитите в банките. Това означава, че хората имат доверие в лева, във финансовата система и в банките. Това заяви в ефира на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

С малки темпове расте и кредитирането. То обаче е неравномерно в различните градове. Предприемчивите хора са в големите градове.  

Запитан относно информация, че банките въвеждат нови такси, някои от които напълно неразбираеми, Хампарцумян коментира, че търговските политики на банките няма как да са еднакви.
Ако някой е направил някакви щуротии, просто ще му избягат клиентите“, посочи той.

По думите му обаче парите не стоят в буркани в мазетата на банките, където някой трябва да избърши праха. „Говорим за огромни и много скъпи IT системи“, изтъкна банкерът.

Той заключи, че на макро ниво българската икономика е в много добро състояние тази година.

630-те млн. евро, които предстои да платим за АЕЦ „Белене“, няма да ни натоварят, но са пари, които можеха да бъдат използвани за много други неща, коментира още банкерът. „Не ни чака тежка зима заради тези пари, но можеше да е по-лека“, посочи той.

Според него е добре, че има излишък. А дали ще ни топли, зависело от това какво е решил да прави със средствата финансовият министър.