И Комисията за финансов надзор (КФН) се дигитализира с новото си мобилно приложение за операционните системи Android и iOS.

FSC Mobile е безплатна апликация, която цели да улесни достъпа до информацията, която КФН публикува на вниманието на потребителите и на участниците в застрахователния, осигурителния и инвестиционния финансов сектор.

Мобилното приложение позволява подаване на срокове за плащане на такси към Комисията, както и поднадзорните лица на КФН да подават отчети. Също така всеки може да проследи пътя на жалбата от момента на нейното подаване до момента на изпращането ѝ до заинтересованото лице, както и подаване на апликационна форма в иновативния център за обсъждане на финтех проект. В апликацията се срещат и най-актуалните новини от дейността на КФН.

Възможност се дава да се провери статус на подадена жалба, като гражданите ще могат да проследяват етапите на разглеждане на подаденото от тях запитване, чрез уникален генериран код, който Комисията предоставя.

Наличен е и надзорен календар, който информира за събития в три сектора- инвестиционен, застрахователен и осигурителен, с най-важните и ключови срокове за всеки от тях.

Проверка на поднадзорно лице по ЕИК също е една от опциите на мобилното приложение. На базата на актуални списъци, потребителите ще имат възможността да направят проверка чрез ЕИК, наименование на интересуващото ги дружество и дали същото има издаден лиценз от КФН.

В апликацията е наличен и Иновационен център, чрез който потребителите могат да заявят за обсъждане техния проект.

Чрез мобилното приложение може да бъде направена справка кои са вписаните в регистрите на КФН застрахователи и застрахователни брокери, като потребителите ще намерят и съвети за различните видове застраховки - "Гражданска отговорност" на автомобилистите, "Каско", застраховка "Живот" и др.

Приложението цели интегриране на новите технологии и на дигитализацията в небанковия финансов сектор. Структурирано е така, че максимално да улесни поднадзорните лица и потребителите на небанкови финансови услуги и продукти.

В процес е и изграждането на Единна информационна система (EИС), която ще позволи публичен дигитализиран достъп през портала на КФН до цялата изискуема по нормативната уредба информация, свързана с регистри, решения, регулаторни мерки и нормативни промени, касаещи извършваните от Комисията дейности.

За да свалите приложението на вашето смарт устройство, можете да сканирате следните QR кодове:

                   за Android                                                                за iOS

Снимка 604559

Източник: КФН