Задлъжнялостта на домакинствата в България е два пъти по-ниска в сравнение с еврозоната.

Това сочи доклад на "Индъстри Уоч" за личните активи, финансово богатство и пазар на жилища на българите.

Домакинствата продължават да избягват рисковите инвестиции (като акции и вложения във взаимни фондове) за сметка на вложенията в нискорискови активи (като депозити и пари брой), които представляват почти 90% от финансовото богатство на населението, изтъкват авторите на доклада.

Те отчитат, че съхраняването на спестяванията е важно, защото осигурява буфер срещу евентуално задълбочаване на кризата в реалния сектор през 2010 г., което би могло допълнително да влоши състоянието на домакинските бюджети.

Задлъжнялостта на домакинствата в България е все още близо два пъти по-ниска в сравнение със страните от еврозоната, е основният извод в доклада.

Темпът на понижение както на офертните, така и на пазарните цени на жилищата постепенно се забавя. Варна e градът с най-скъпи жилища, като разликата между жилищните цени в морската столица и София продължава да се разширява.

В случай че банковото кредиране продължи да се забавя, а притокът на външни капитали остане слаб, може да се очаква жилищните цени да се понижат допълнително с още до 10% в началото на 2010 г.