Пълен хаос и неразбория стана с идеята на управляващите за нов данък върху лихвите от влогове в банки.

Договорите за депозит, сключени преди 1 януари 2013 година, няма да бъдат облагани с данък лихва. Хората, сключили такива договори, няма да се налага да преподписват контракта.
Това изненадващо обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в сутрешния блок на НОВА телевизия.
Всички решихме, че явно решението е взето в последните дни, тъй като в сряда - при обявяване на новия данък, не бе спомената тази опция.

Малко по-късно обаче от пресцентъра на финансовото министерство съобщиха, че явно министърът се е объркал, защото това, което каза в ефира на Нова не било вярно. Сиреч - ще се облагат всички влогове, не само новите - от 2013 година.

В тази ситуация ни е много трудно да прецениме кой е прав и кой - крив. Финансовият министър или пиарите му.

Предлагаме ви и стенограма от въпросните отговори на финансовия министър:

Водещ: Съобразявайки се със зрителите, които пуснахме малко по-рано по темата и които прочетохме мненията им във Facebook, те питат дали това ще се случва за депозити, които са направени след 1 януари 2013 г., защото ако са със задна дата, се притесняват от това, че ще трябва да преподписват договори, което пък не им гарантира същите добри условия, не им гарантира сигурност на техните пари. Някои са изтеглили лихвите си предварително. Как точно ще се случат нещата?
С. Дянков: Само... това влиза в сила от 1 януари 2013 г. и важи само оттам нататък. Не може, разбира се, да важи назад във времето.
Водещ: За договорите, сключени преди 1 януари 2013 г.
С. Дянков: За това, което сте имали всъщност в края на 2013 г., не дори от 1 януари.
Водеща: Тоест тези, които сега имат спестявания, могат да са спокойни.
С. Дянков: Да, това си е в миналото.

Няма шанс въпросният данък да отпадне, заяви още тази сутрин Дянков. „Ще го има, да. Държа на него.", категоричен бе той. (Дали е така, news.bg не знае, б.р.)
Финансовият министър разказа как след направен анализ се изненадал, че в България все още няма такъв данък, защото докато живеел в щатите той плащал такъв. Продължил е да го плаща дори и след като се е върнал в България.

Вицепремиерът е учуден от разразилото се негодувание сред хората, след като всички останали държави в ЕС имат въпросния данък. По думите на министъра за каквато и работна заплата да работиш в България, то тя се облага данъчно заради социалната справедливост. „Защо ако работиш на минималната работна заплата, тя се облага, а ако си ги сложиш в банката (парите, б.р.) - не?", недоумява вицепремиерът.

Дянков е на мнение, че данъкът е доста нисък за тези нива и дори и при най-високата лихва облагането ще е 0,30 лв. на месец, което е по-малко от 4 лева на година (3,60 лв., б.р.).
Финансовият министър спомена обаче за текст с облекчения, който ще предпази от сериозни загуби най-потенциалните потърпевши, а именно обикновените хора

На въпрос дали очаква да се разклати банковата система заради разразилото се недоволство сред банките, Дянков заяви категорично: „Не. В момента България има най-голямата ликвидност в банковата система. БНБ има най-стабилната банкова система в ЕС. Това показва, че хората, дори в тежки икономически времена, продължават да спестяват.

Запитан дали е възможно да бъдат отпуснати повече пари за здравеопазването, Дянков коментира: „Аз не съм особено готов да дам повече пари на Министерство на здравеопазването".
Министърът подкрепи тезата си с аргумента, че от 2008 година досега бюджетът на здравното министерство се е увеличил с 600 млн. лева.

„Ако те покажат по-добро здравеопазване, тогава и ние сме готови да предложим повече пари", увери вицепремиерът. Той подчерта, че винаги е възможно да бъдат направени реформи в началото на мандата, но те винаги са съпроводени с малки стъпки.
"Атанасова каза, че общинските поликлиники не са нейна отговорност. Това е така, но здравеопазванато като цяло е нейна отговорност", припомни Симеон Дянков.

За наболелия въпрос защо за пенсионерите има повече пари, а за майките - не, Дянков разясни, че тези надбавки са свързани със заплатите, а тази година заплатите са се вдигнали с 18%. „Оттам нататък е въпрос на социална политика", припомни финансовият министър.

Вицепремиерът бе попитан и за бъдещето на Роженската обсерватория, която е застрашена от затваряне, поради липса на финансови средства.
Дянков подчерта, че там са нужни реформи, които той е обсъждал преди с покойния акад. Стефан Додунеков. Сега министърът очаква да направи същото и с предстоящия председател на БАН.
„БАН трябва да се ориентира към дългосрочни и сериозни проучвания", категоричен бе финансист номер 1.