Финансовият министър Симеон Дянков обеща вдигане на минималната заплата, но посочи, че все още не е сигурно, че ще бъдат вдигнати и пенсиите.

В ефира на bTV той призна още, че е основен „кадровик" на кабинета и анонсира още промени в НАП.

Симеон Дянков съобщи, че днес ще предложи пред Министерския съвет минималната работна заплата да бъде повишена от 240 лв. на 270 лв., което е около 15% увеличение.
По думите му до края на месеца предстоят срещи в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество, но повечето работодателски организации подкрепят мярката.

Припомняме, от Българската търговско-промишлена палата заявиха, че намерението на правителството за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса.

Дянков отбеляза, че само в сектора на услугите и преработвателната промишленост има известна съпротива. По думите му чрез вдигане на осигуровките се „осветява" част от сивия сектор в икономиката.

Министърът на финансите припомни, че още през октомври 2010г. е казал, че при възможност ще се вдигнат минималните заплати. Според Дянков, такава възможност се е появила, тъй като приходите са по-високи от очакваното, а лятото е подходящ момент, защото едно увеличение през есента би било популизъм.

По същия начин Симеон Дянков определи и еднократната добавка към пенсиите. Вицепремиерът посочи, че във ведомството му се правят сметки за реално вдигане на част от пенсиите. По думите му разчетите ще станат готови до 10 дни. Той посочи, че става въпрос за най-ниските пенсии, както и тези за овдовелите възрастни хора. Припомняме, вдигането на вдовишките пенсии беше част от предизборните обещания на ГЕРБ от вота преди 2 години.

За задочния си дебат на тема заплати и пенсии със социалния министър Тотю Младенов, Симеон Дянков препоръча на колегата си да говори по-малко. Финансовият министър обясни, че предпочита сам да ограничава изказванията си за сметка на действията.

Вицепремиерът посочи, че днес ще представи на президента Пакта за финансова стабилност, като по-рано са обсъждали въпроса на Консултативния съвет за национална сигурност. Дянков беше спокоен за предстоящото си „гостуване" на „Дондуков" 2, въпреки нелицеприятните събития от миналата година.

По отношение на самия пакт, финансовият министър посочи, че с приемането му ще бъде направена „застраховка" срещу решение на следващо популистко мнозинство, което поиска да вдигне данъците при ниски приходи. Симеон Дянков беше категоричен, че пактът ще вдигне доходите на населението, тъй като налозите ще останат ниски, а лихвите ще паднат.

Той добави, че критичният към предложението лидер на ДСБ Иван Костов първоначално е подкрепял предложението, но след това е вкарал преговорите в „предизборен пазарлък". Дянков заяви, че не се нуждае от гласовете на „тъмносините", като посочи, че СДС и 83% от електората на десницата подкрепят пакта.

Вицепремиерът негласно призна, че е поел функцията на основен „кадровик" на кабинета. Дянков заяви, че е нормално там, където има проблеми, да се извършват рокади и даде пример с бившата комисия „Кушлев", НДК, НАП, Фонд „Земеделие" и транспортното министерство.

След вчерашните рокади в приходната агенция, финансовият министър заяви, че и данъчен номер 1 Красимир Стефанов може да бъде отстранен, ако до 1-2 месеца не бъдат пресечни ДДС измамите. Дянков добави, че в НАП-София започват „промени по цялата верига" не заради ниски приходи, а заради съмнения, че определени фирми са се ползвали с „данъчно спокойствие".

Финансовият министър призна, че в няколко фирми от горивния бранш, сред които и „Лукойл" тече проверка за фиктивен износ. По думите му схемата се извършва чрез транспортиране на горивото до Констанца и връщането му у нас, при което се избягва плащането на акциз. Дянков посочи, че резултатите от проверката ще станат ясни до месец.

Вицепремиерът коментира и представянето на своите колеги. Според него земеделският министър Мирослав Найденов вече се представя по-добре, а Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев, Нона Караджова и Ивайло Московски се ползват с особено доверие. Дянков отличи и „отличника" Вежди Рашидов, както и Сергей Игнатов.

Симеон Дянков заяви, че сложните взаимоотношения със силовия министър Цветан Цветанов са останали в миналото и от два месеца отношенията му с „Цецо" (както сам той го нарече -бел.ред) са по-добри от всякога. Финансистът на кабинета посочи, че за това голяма роля има премиерът Борисов.