Финансовият министър Симеон Дянков се отметна от обещанието, което даде преди време на кмета на Дупница Методи Чимев да премахне санкцията и да не удържа по 92 хиляди лева всеки месец от държавните субсидии за образование.

Това стана ясно, след като общината получи поредния превод, от който стана ясно, че вместо очакваните 808 хиляди лева, по сметките са преведени 716 000 лв.

Преводът се оказа изненада дори и за кмета Чимев, който заедно със заместника си Крум Милев е бил на два пъти във финансовото министерство миналата седмица, откъдето са получили уверения, че санкцията няма да бъде прилагана, информира dennews.bg.

Припомняме, санкцията бе въведена заради неправомерното отклоняване на средства от предишния кмет Атанас Янев, срещу когото в момента тече и проверка в прокуратурата в Кюстендил.

Чимев обясни, че отново се е наложило община Дупница да бъде санкционирана, тъй като все още новото ръководство не е доказало черно на бяло, че не отклонява неправомерно средства от държавните субсидии. Това бе и изискването, поставено миналия месец от Симеон Дянков, който бе обявил, че санкцията ще отпадне и ще започне поетапното възстановяване на удържаните вече 368 000 лв. само срещу ксерокопия от общината на извършените преводи по предназначение.

Дупнишкият градоначалник обясни, че общината очаква да получи и други 50 000 лв. като целева субсидия за училищата, с което проблемът с учителските заплати да бъде решен. По думите му, той няма как да си позволи да отклонява средства от местните приходи, тъй като с тях трябва да се изплащат вноските по облигационния заем и договорите за разсрочено плащане с ЧЕЗ и един от мобилните оператори. Общата сума по тези пера възлиза на 250 000 лв.

Към този момент остават неразплатени средства към училищата в размер на 1,096 милиона лева, а към детските градини сумата е 500 хиляди лева.

През октомври Янев и служители на тогавашната общинската администрация останаха без заплати. Причината бяха 14 акта за нарушение на финансовото законодателство, наложени заради нарушения, засечени след финансовата проверка на общината, разпоредена от Симеон Дянков.