Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение с "Логистичен център - Варна" ЕАД, част от групата на "Билдком" - най-големият частен производител на слънчогледово олио и водещ търговец на зърно в България, за кредит в размер на 50 млн. евро за съфинансиране на нов зърнен терминал във Варна. Тази инвестиция, подкрепена от програмата InvestEU, има за цел да подобри достъпа на местните селскостопански производители до експортните пазари, да насърчи нисковъглеродния морски транспорт и да допринесе за икономическия растеж на региона,съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Изпълнителният вицепрезидент на ЕК с ресор "Икономика в интерес на хората" Валдис Домбровскис заяви: "Съфинансирането на нов зърнен терминал на пристанището в българския черноморски град Варна ще благоприятства търговията и експортния капацитет на един от по-слабо развитите региони в Европа. Ще даде възможност на местните производители да получат достъп до експортни пазари, ще улесни търговията и инвестициите и ще създаде работни места, като в същото време съдейства за постигане на целите на ЕС за укрепване и разнообразяване на веригите за доставка с оглед на дългосрочната продоволствена сигурност."

Това е първата сделка на ЕИБ в България, при която частно дружество се възползва от гаранция по линията на програмата InvestEU. Проектът ще помогне за модернизиране и разширяване на дейността на групата на "Билдком" и ще подобри пристанищните операции във Варненския регион, свързани със зърното и насипните товари. Очаква се новият зърнен терминал да бъде в експлоатация през второто тримесечие на 2026 г., като ще включва нови съоръжения за съхранение и подобрен достъп по шосеен и железопътен път.

Това споразумение подчертава ангажимента на ЕИБ да подкрепя устойчивото икономическо развитие, инфраструктурата и преминаването към нисковъглеродна икономика в Европейския съюз.

ЕИБ да даде 40 млн. евро на концесионера на летище София, реши МС

ЕИБ да даде 40 млн. евро на концесионера на летище София, реши МС

Европейската инвестиционна банка ще поеме всички права и задължения като заемодател