Докладът на Министерство на финансите повдига много сериозни проблеми с бюджета на държавата. Тази позиция изрази пред БНТ Никола Филипов, финансист.

Проблемите пред държавата не са малки, смята той. Предстоят ни много тежки времена, каза още Филипов. Трябва да се режат разходи, има проблем и с приходните мерки и вероятност за увеличаване на сивия сектор, изреди финансистът.

Абсурдно е да имаме спад на събираемостта, смята експертът. За нашата икономика е важно да не се вдигат данъци и да се придържаме към плоския данък, смята Филипов. Отдалечаваме се от Еврозоната, убеден е той.

По думите му "нямаме ефективни мерки за намаляване на инфлацията".

Доц. Григор Сарийски от БАН зададе въпрос "докога държавните финанси ще се обсъждат конспиративно".

Министерство на финансите лобира да ни вкара в Еврозоната, според него. Кое налага увеличаване на разходите?, пита той за предвидената задлъжнялост от МФ. Не разбирам логиката на МФ. Не може да се прави поголовно намаляване на ДДС, убеден е Сарийски. Събираемостта на ДДС върху сделки със стоки и услуги намалява с 3%. МФ трябва да си събира средствата. Няма нормален мотив България да започва втора година без бюджет, допълни той.

Нямаме законова рамка за работа със свръхпечалба, обясни Сарийски и подчерта, че облагането на свръхпечалбите е контрапродуктивно. България не е готова за Еврозоната, категоричен е той. Няма драма с връщане на прогресивното облагане, но не е сега моментът, е мнението на експерта.