Опасенията, че размерът на данъците ще скочи, след като местните управи получиха право да се разпореждат с тях, не се оправдаха.

Това стана ясно на Националната среща на финансистите от българските общини в Поморие.

Форумът е организиран от Националното сдружение на общините, съобщи БНТ.

Близо 60% от общините са запазили ниските ставки на данъците, съобщи председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Само 3% от общините в България са отишли на максималната ставка.

Според нея обаче докато не се приеме нов Закон за местните данъци, който да определя данъчната база по пазарен механизъм, няма да може да се правят съпоставки между общините.

"Една от целите на този форум е точно това - да се даде на тези, които желаят да инвестират в собствените си общини нови практики, да им дадем готови практики, направо готови за прилагане," заяви председателят на УС на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

От изоставаща в близкото минало община, сега Царево изживява инвестиционен бум, а добрата събираемост на налозите пълни местната хазна.

"От 3-4 млн. през 2003 г., вече имаме бюджет 18-19 млн.," констатира директорът на дирекция "Финанси, местни данъци и такси"-Царево, Гинка Славова.

На форума в Поморие представителите на местната власт ще дискутират и структурата на общинските бюджети за 2009 година.