Комисията за финансов надзор допусна финансовите инспектори на изпълнителната власт да осъществят наредената преди месец проверка. Въпреки очакванията инспекторите АДФИ отново да бъдат спрени, те получиха достъп веднага.

След около час разговори, на които не бяха допуснати журналисти, държавният финансов инспектор Телман Белин обяви, че инспекция ще има.

Той каза, че с представителите на КФН са уточнили как ще бъдат организирани нещата и увери, че няма проблеми.

Финансовата инспекция е възложена въз основа на постъпили сигнали, съдържащи данни за нарушения в областта на бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност на Комисията.

Заповедта за възлагането на инспекцията е от 19 март и на следващия ден е връчена на главния секретар на комисията, но на финансовия инспектор е отказан достъп за извършване на проверка.

От страна на КФН отново беше изразено становище, че не е налице правно основание за извършване на финансова инспекция от органите на АДФИ.

Въпросната финансова инспекция по никакъв начин не накърнява независимостта на КФН от изпълнителната власт, чиито орган е АДФИ, подчертаха обаче от агенцията.

Те уточниха, че възложената финансова инспекция е за проверка за законосъобразност на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки, както и на разходването на бюджетни средства за допълнително материално стимулиране, награди и задължения.

От Агенцията казаха, че вероятно проверката ще продължи около два месеца.

По-рано днес Сашка Виденова, говорител на АДФИ, заяви пред news.bg, че ако инспекторите бъдат възпрепятствани, от Агенцията ще се обърнат към МВР. Не искаме да се стига до там, надяваме се нещата да минат гладко и по закон, обясни тя.

Припомняме, това е вторият опит за инспекция, който агенцията прави. При първия служителите на АДФИ не бяха допуснати, а шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев реагира с остро писмо, в което обясни, че заповедта за проверка е незаконосъобразна, поради противоречието й с редица норми както от националното ни законодателство, така и от нормите на правото на Европейския съюз.

Малко след това от Агенцията публикуваха свое становище, в което обориха думите му и посочиха, че КФН е обект на финансова инспекция от органите на АДФИ като държавен орган, прилагащ бюджет, по смисъла на Закона за устройство на държавния бюджет.

Виденова обясни още, че след недопускането на служителите на Агенцията са проведени разговори с представители на  КФН. Юристите на председателя на комисията са запознати подробно със становището на Агенцията. Те имаха достатъчно време, за да се запознаят с него и се надяваме този път да влезем нормално, допълни тя. От думите й стана ясно, че от Комисията не са отговорили с тяхно становище.

На въпрос дали служителите на АДФИ са уведомили комисията за днешното влизане на инспекцията Виденова отговори, че от там нямат такъв ангажимент при подобни инспекции.