Споразумение за реформа на банковата система и на големите финансови институции са постигнали страните от Г-20.

Припомняме, двудневната среща на финансовите министри и ръководители на финансови институции от Г-20 се провежда в Южна Корея.

Според генералния директор на МВФ Доминик Строс-Кан споразумението е историческо и определя най-важната реформа, приемана някога в историята на фонда. Като цяло срещата в град Кьонджу завърши с призив за предотвратяване на евентуална "валутна война", съобщават световните медии.

Страните от Г-20 се договориха да избягват валутно обезценяване, което има обезсилващо въздействие. Финансовите лидери се ангажираха още за политика за намаляване на глобалните дисбаланси, които застрашават икономическото възстановяване.

Според споразумението страните с нововъзникващи пазарни икономики ще получат по-силен глас в Международния валутен фонд.

Финалното комюнике от срещата гласи, че страните от Г-20 „ще предприемат мерки за намаляване на прекомерния дисбаланс и ограничаването на вече съществуващия дисбаланс в текущите сметки на умерени нива".

Участниците в срещата на 20-те най-големи икономики се споразумяха и за необходимостта от сътрудничество и общи действия при кризи.