Политическата нестабилност е допълващ икономическия фактор, който ограничава чуждестранните инвестиции в България. Това заяви пред БНР икономистът Георги Вулджев.

По думите му бруто капиталообразуване е ключовият компонент в БВП, който показва нивото на инвестициите като цяло от общата икономическа активност в една страна. Той посочи, че откакто сме влезли в ЕС, по този показател ние изоставаме сериозно от Румъния. Разликата е с няколко процентни пункта. Икономическият растеж в дългосрочен план зависят от спестявания, от инвестиции в капитал, допълни той.

Вулджев изтъкна, че е малко вероятно новият парламент да изготви държавен Бюджет за 2023 г. По-реалистично е да бъде приет бюджет, предложен от служебното правителство, уточни икономиста.

Той изтъкна, че във фискално отношение ситуацията прогресивно се влошава. Според него именно заради това е добре да няма предизборно свързани спекулации с бюджета.

От 2020 година насам няколко парламента приеха бюджети с неблагоразумни фискални политики, особено в сферата на разходите. Ако искаме да гарантираме фискална стабилност в идните години, има нужда от замразяване на разходи в бюджета. В този смисъл е рисково поставянето на бюджета като политически заложник в договорки, добави Вулджев.

Той определи ръста в държавните разходи като основен източник на фискални рискове в момента.

Не можем да си позволим допълнителни нови харчове, които ще ни увеличат дефицита. Няма как да очакваме и същия ръст от данъчните приходи. Голямото възстановяване на икономическата активност след пандемията вече премина. Няма откъде да дойде нов прилив на приходи, толкова съществен, какъвто видяхме през миналата година, изтъкна икономиста.

В краткосрочен план е важно да не се гласуват нови крупни разходи, особено за социални плащания. Колкото е възможно да се ограничат вече гласуваните разходи - кризисни помощи, каза още Георги Вулджев.