Разпъвал ли е Красимир Стефанов чадър над определени фирми, докато оглавяваше НАП или не - този въпрос се опитаха да изяснят Стефанов и лидерът на ДПС Лютви Местан по време на обсъждането на актуализацията на бюджета в парламента.

Този въпрос беше повдигнат покрай данните, които Стефанов, сега депутат от ГЕРБ, изнесе за възстановеното ДДС на фирмите.

Според него невъзстановеният данъчен кредит към края на 2008 г. е 563 милиона лева, към края на 2009 г. той е 704 милиона лева, към края 2010 г. е 563 милиона лева, към края на 2011 г. е 380 милиона лева, към 2012 г. е 354 милиона лева.

Фирмите, регистрирани по ДДС към 2008 г., са 160 000, а към 2012 г. са 250 000. Към края на 2008 г. средно на една фирма не е бил възстановен ДДС в размер на 3,5 милиона лева, а към края на 2012 г. средно невъзстановен на една фирма е 1,4 милиона лева, заяви Стефанов и обобщи, че през тези години декларираният данъчен кредит за възстановяване всяка една година вместо да намалява, расте.

Той припомни и че другият проблем е била промяната на данъчната политика по отношение на ДДС на колите, данъка върху лихвите и намаление на процента за лихвите върху осигурителните вноски.

Там ефектът беше изчислен от порядъка на около 130 милиона лева и евентуален риск от загуба на приходи в размер на 120 милиона лева. В този момент ръководството на НАП не са си мислели да правят актуализация на бюджета. Седнахме и набелязахме конкретни мерки, заяви Стефанов.

Местан подчерта от парламентарната трибуна, че докато Стефанов е оглавявал приходната агенция, е имало случаи, в които странно защо е действала като наказателен отряд.

Има ли балансирано отношение към бизнеса или някои фирми бяха привилегировани да получават данъчните кредити по-бързо, а другите, по-непослушните, чакат доста повече, обърна се Местан към Стефанов и го призова да проявява малко повече коректност при боравенето с числата.

Местан упрекна бившите управляващи, че тяхното управление е било единственото в рамките на ЕС, което превърнало бизнеса в кредитор на българската държава, докато всички страни-членки са кредитирали бизнеса с цел да оцелява по-лесно.

Местан поиска от Стефанов и малко повече данни за това към каква обща сума данъчен кредит съотнася невърнатите данъчни кредити към бизнеса.

Ексшефът на НАП излезе и обясни, че не е изкривявал цифрите и увери, че при управлението на ГЕРБ и когато е оглавявал приходната агенция не е имало чадър над които и да е фирми.