Министърът на финансите Владислав Горанов е готов на отстъпки по отношение на промените в законодателството, касаещи втория стълб на задължителното допълнително пенсионно осигуряване.

Пред журналисти министър Горанов коментира идеята да не се наследяват парите от втората пенсия. Финансистът бе категоричен, че в момента тече обществено обсъждане на тази идея, като има аргументи и в едната, и в другата посока. По думите му, каквато теза надделее, тя ще даде отражение върху окончателния вариант на измененията и всъщност това е смисълът на предварителното съгласуване на промените в осигурителния модел.

Припомняме, с готвените от финансовото министерство промени парите за втора пенсия в пенсионните фондове ще се прехвърлят в единен „пул за споделяне на риска". Средствата ще се прехвърлят там, след като дойде време за изплащането им на осигурените лица. По този начин на практика парите за втората пенсия няма да са лични, а на всички.

Горанов с надежда за ръст на вътрешното потребление

Горанов с надежда за ръст на вътрешното потребление

Болниците били като (фото)-волтаиците, твърди Горанов

По-рано Българската стопанска камара поиска промените за пенсионните фондове да се обсъдят в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Представителите на бизнеса смятат, че всякакви промени, които се отнасят до пенсионно-осигурителните фондове, трябва да се предлагат, дискутират и осъществяват след приключването на т.нар. стрес-тестове.

„Темата с елемента на солидарност във втория стълб е свързана с това, че е много трудно да се уцели моментът, в който индивидуалната партида по втори стълб на даден пенсионер ще бъде изчерпана. В един момент може да се окаже, че средствата по неговата партида са изчерпани в живот в пенсия. Това поражда определени въпроси, които са свързани с това откъде да се осигури този ресурс, който не е по неговата индивидуална партида.
Този ресурс би могъл да се осигури от създаването на допълнителни резерви в пенсионните фондове, които обаче отново са за сметка на вноските. Затова е и дебатът тук е много сериозен, затова трябва да измислим най-доброто решение”, коментира министър Горанов.

Той каза още, че дефицитите във втория стълб могат да се попълват само от източници, с които той се формира, тоест от вноските на хората.
„Едва ли можем да очакваме, че дружествата, които управляват пенсионните фондове, ще намерят отнякъде допълнителни капитали, за да подържат устойчивостта на системата”, коментира още той. Горанов обясни, че е готов на отстъпки.

„Това е реален проблем и той не се е проявил още, защото не се изплащат средства по втория стълб. Когато след време тези дефицити се проявят, ще излезе въпросът откъде ще се запълват. Възможно е, ако сега не се промени законът, да се стигне до ситуация, в която определен пенсионер да е изчерпал неговата индивидуална партида и тогава неговите синове и дъщери ще трябва му плащат пенсията”, каза още финансовият министър.

Относно така наречения „Данък уикенд” и предупреждението към фирмите, министър Горанов припомни, че той е в сила от 1994 година. „Това, че не е прилаган както трябва и това, че някои хора са решили да се облагодетелстват, организирайки личния си живот през фирма, не трябва да се толерира”, категоричен бе той.